SPONSRAT

Skribent

Andreas Ziegler

29 augusti 2016 | 19:15

Eftersnack: Ett lågmält slut för lågmälda ”The Night Of”

Vid det här laget har vi vant oss vid denna series lågmälda ton. Det kommer därför inte som en överraskning att även finalavsnittet är lågmält. Det känns nästan som att man borde vara besviken. Men det är man inte, eftersom det melankoliska slutet även känns naturligt.
Som väntat bjuds vi inte på några överraskningar eller stora avslöjanden när försvaret kallar sina sista vittnen. Det enda Chandra lyckas göra är att så små frön av tvivel. Visst är den trio av misstänkta som försvaret kallar inte direkt några korgossar; Duane Reade har gripits för inbrott och överfall tidigare, likbilsföraren har ett förflutet av våld riktat mot sin fru och styvfadern hade ett ekonomiskt motiv och dessutom besöksförbud från två av sina tidigare fruar. Ingen av dem hade ett hållbart alibi. Men det finns inte heller några bevis för att de faktiskt var på mordplatsen. Små frön av tvivel, som sagt. Men inget mer.

Stone är emot att Naz ska vittna. I slutändan bestämmer sig dock Chandra och Naz för att ta risken. Här hade man kunnat förvänta sig ett riktigt vasst korsförhör från åklagaren. Och visst är det vasst. Hon etablerar att Naz var drogad, men även att han inte försökte hjälpa offret, trots att han hade sinnesnärvaro nog att fly scenen med mordvapnet. Detta är tre faktorer som inte går ihop. Korsförhöret avslutas med att Naz erkänner att han inte kommer ihåg vad som hände efter han följde med offret till sovrummet och att han faktiskt inte vet om han begick mordet.

Både åklagaren och försvaret håller mycket kompetenta slutpläderingar. Så även här är det lite dött lopp, precis som under resten av rättegången. På grund av seriens oförutsägbarhet, som etablerats i tidigare avsnitt, har vi ingen aning om hur det kommer sluta; vi har ingen aning om juryn kommer fria eller fälla. I ”normala” serier, är det antingen det ena eller det andra som händer. Serien bevisar än en gång hur oförutsägbar den är när juryn kommer tillbaka och uppger att de har fastnat. De kan inte bestämma sig. Sex av dem vill fria, sex av dem vill fälla. Detta resulterar i att rättegången ogiltigförklaras. När domaren frågar åklagaren om hon vill fortsätta nästa vecka med en ny rättegång, uppger hon att åklagarämbetet inte är intresserad av att fortsätta med fallet. Detta gör således att Naz går fri. Hela resultatet är oförutsägbart, men kanske inte överraskande.En liten gnista av passion


Seriens andra avsnitt heter ”Subtle Beast”, vilket är en referens till att Box är en lågmäld best. I en serie vars mest påtagliga drag är lika delar oförutsägbarhet och melankoli utmärker sig kommissarie Box som en passionerad person. Han kanske inte är en eldsjäl. Men han är en principfast polis, en blodhund som inte kommer sluta följa spåren förrän han kommit till slutet. I förra avsnittet pensionerade han sig. Han utförde ett mycket kompetent arbete när han samlade bevis mot Naz, men det var något som inte stämde. Så i det här avsnittet fortsätter han sin utredning.

Det tar inte lång tid innan han hittar ett spår, som leder honom till Ray Halle, offrets ekonomiska rådgivare, som ledde Stone att rikta sina misstankar mot styvfadern i ett tidigare avsnitt. Halle har även han ett förflutet av våld mot kvinnor. Han har också ett spelmissbruk. Och det verkar som att han använde offrets pengar för att täcka sina förluster. Detta ger honom ett starkt ekonomiskt motiv, eftersom offret kom på honom med att förskingra hennes tillgångar. Efter lite mer grävande, hittar Box bildbevis på att Halle var i området på mordnatten.

Han presenterar, så klart, allt för åklagaren. Men åklagaren, som börjar närma sig slutet av sin rättegång, säger bara att de har mer bevis mot Naz. Box inofficiella utredning måste dock ha varit rätt så övertygande, eftersom åklagaren väljer att inte fortsätta med en ny rättegång när den första ogiltigförklaras. När åklagaren sedan träffar Box har han tagit anställning som säkerhetsvakt och ser ungefär lika glad ut som ungen som tappat sin glasskula i sanden. Man får en känsla av att han är missnöjd med att vara pensionerad. Åklagaren säger att hon har ett jobb åt honom; hon tänker öppna en utredning mot Halle och hon vill ha hans hjälp. Hon behöver inte fråga två gånger.Status quo (?)


Serien utspelar sig i en opassionerad och melankolisk värld. Det är mer tydligt än någonsin när serien drar sig mot slutminuterna. Freddy, fången som är Naz beskyddare och närmsta vän i fängelset, säger inte ens adjö till Naz. Det sista vi ser av Freddy är när Naz ser honom träna. Han ropar inte ut till den man som varit hans närmsta vän. Han bara lämnar fängelset. Stones eksem återvänder med råge. Så när serien avslutas, bär han återigen sandaler. Det sista vi ser av honom är när han lämnar sin lägenhet för att hjälpa ytterligare något småslödder att komma undan så lindrigt som möjligt. 

Så Freddy och Stone fortsätter som de alltid gjort. Men det betyder inte att alla kan göra det. Som en följd av att Chandra smugglade in heroin till Naz, sparkas hon, utan ombestyr, från sitt jobb och kommer kanske till och med att förlora sin licens. En sak är säker; hennes karriär är förstörd. Kanske för alltid. Värst är det, så klart, för Naz själv. De fula fängelsetatueringar han skaffade sig medan han satt inne är hans minsta bekymmer. Hans relation till modern kommer aldrig att vara densamma, eftersom hon inte kan neka till att hon trodde att han var skyldig. För att inte tala om heroin-missbruket, som Naz fortsätter med. Det sista vi ser av Naz är när han sitter på samma strand som under mordnatten. Han tänker tillbaka till natten som förändrade hans liv för alltid. Och röker lite heroin.

Det finns dock två saker som tyder på positiva förändringar när serien är slut. För det första fortsätter Box, seriens enda passionerade karaktär, jobba, nu direkt för åklagarämbetet. För det andra väljer Stone att rädda offrets katt. Så trots att jag klagat på den där jävla katten i åtta veckor, är den, i seriens sista sekunder, en symbol för hopp om en värld som är lite mindre melankolisk.

Se hela säsongen av "The Night Of" på HBO Nordic.


Vad tyckte ni om det sista avsnittet? Var det vad ni hade väntat er? Eller ville ni kanske ha ett mer positivt avslut? Kommentera gärna nedan.
| 29 augusti 2016 19:15 |