EFTERSNACK

Skribent

Saga Olsson

2 augusti 2018 | 18:00

Eftersnack: Ett bröllop och fyra begravningar i veckans ”Succession”

Med säsongens nionde och näst sista avsnitt har ”Succession” gjort alla rätt. Alla karaktärer som vi stiftat bekantskap med under veckorna som gått samlas en gång för alla under samma tak, på en plats de inte kan fly ifrån under en situation de måste hålla sina känslor i styr. Vad kan möjligtvis gå fel?
Efter en svensexa som firades på ett vis bara snuskigt rika skulle få för sig att fira, är det dags för bröllop. Men på schemat står inte bara bröllopet mellan Tom och Shiv utan även en och annan begravning, frågan till nästa veckans avsnitt är bara…vems? Medan familjen förbereder sig för ett bröllop dukas det inte bara upp för möten med och mellan nya familjemedlemmar (Alltså, vem hade kunnat tänka sig att Caroline, Logans exfru och barnens mamma, skulle vara en galnare karaktär än alla de andra tillsammans?) utan även ett för ett ypperligt tillfälle för säsongens alla konflikter att äntligen få sin upplösning.
 
Så vilka kommer begravas under hemligheterna och vilka hemligheter kommer begravas? Låt oss lista de stora kvarstående frågorna som återstår inför nästa veckas säsongsfinal:
 
Kendall och Stewys stora plan
 
Den är stor, den är komplicerad och den är vattentät. Går den i lås, förlorar familjen all kontroll över företaget för alltid, men Kendall får det som han alltid velat ha, rollen som VD. När allt är planerat in i minsta detalj, så är det inte mycket som kan gå fel. Därför borde Kendall veta en sak säkert, att det aldrig är någon bra idé att avvika från planen. Därför blir jag inte förvånad, när hans bekräftelsebehov får honom att göra planen mindre vattentät genom att berätta för Frank. Något som gör att Stewy i panik skrotar den ursprungliga planen att de ska gå ”in for the kill” om 10 dagar, för att istället sätta igång den redan på bröllopsdagen. Kommer det gå vägen?
 
Tom och tankarna på att ställa in bröllopet
 
Jag tror att vi alla som följt ”Succession”, gång på gång ifrågasatt varför Shiv egentligen är tillsammans med Tom. Redan i andra avsnittet när han tafatt friade kunde man ana att något inte stod rätt till, då hans dåliga timing hintade om hur dålig relationen mellan de båda egentligen är. När han varken är rik, snygg eller smart och att vi under avsnittets gång konstant påminns om känslorna mellan Shiv och Nate, börjar oron sprida sig från bakom våra tv-skärmar ända fram till Tom. När de i ett avsnitt som handlar om deras bröllop endast delar en minut som känns genuin och kärleksfull, har de inte bara slagit världsrekordet i minst romantik, utan även gjort mig övertygad om att det är ungefär så länge äktenskapet kommer hålla. Att Shiv svarade ”Men alla är ju redan här” istället för ”Absolut inte” på frågan om hon vill ställa in bröllopet, sa egentligen allt. Men att han hellre slår ner Greg än lyssnar på rösterna och magkänslorna som säger att hon är otrogen, säger mer.
 
 
Gill och den stora skandalen
 
Först visste Tom, sen visste Greg. Sen visste Gerri att Tom visste. Nu vet Shiv. Och Shiv, som haft sitt livs största bråk med Logan arbetar för Gill, som precis bett henne att ge honom ”Something explosive”. Att hålla koll på alla turer kring företagens största skandal genom tiderna och hur den gång på gång håller på att avslöjas, är inte helt lätt. Men ännu svårare är det att försöka lista ut var Shivs lojalitet ligger. Kommer hon avslöja hemligheten en gång för alla och inte bara begrava företaget och Logan, eller kommer hon begrava hemligheten, eftersom Tom varit involverad i att sopa undan alla spår efter den?
 
”Succession” serverar oss en buffé av möjligheter inför bröllopsdagen. Frågan är bara, vad kommer hända först och hur kommer detta påverka de andra konflikterna, vilka kommer stå kvar och vilka kommer begravas?
Själv tror jag att bröllopet kommer bli av, trots att hennes hjärta inte vill. Att Kendalls plan går igenom, trots att planerna ändrats hastigt och att skandalen kommer ut precis efter att han blir VD. Vad tror ni?
 
För familjen är det timmar kvar tills bröllopet, för oss dagar innan vi får se avsnittet. Med alla dessa möjligheter och vetskapen att det är familjen Roy det handlar om, kan vi bara lita på Kendalls slutord, att det enda vi vet med säkerhet är att det kommer bli ”Hostile, hostile, hostile” och jag inte kan längta mer tills på måndag, då final-avsnittet sänds på HBO Nordic.
| 2 augusti 2018 18:00 |