SPONSRAT

Skribent

Andreas Ziegler

31 oktober 2016 | 17:00

Eftersnack: Dolores går sin egen väg i "Westworld"

Det märks att ”Westworld” är en mycket genomtänkt serie. De fyra första avsnitten presenterade oss för karaktärerna och deras diverse problem. Tiden utnyttjades så pass väl att karaktärerna till och med hann fördjupas. Men nu, i det femte avsnittet, får vi se karaktärer och omständigheter utvecklas och förändras.
Mannen i Svart är utan tvekan seriens mest intressanta karaktär. I det här avsnittet får han dock ganska lite utrymme. Han dödar Lawrence, eftersom det visar sig att Teddy är den värd som kan leda honom dit han behöver komma. I det stora hela får vi inte reda på så mycket mer om Mannen i Svart, trots att han möter Ford. Stämningen mellan de två männen är minst sagt spänd. Ford, som annars är i full kontroll, verkar vara lite nervös. Är han rädd för vad Mannen i Svart kan tänkas hitta i ”The Maze”?

Vi får inte reda på så mycket nytt under loppet av deras konversation, utan får mer upprepningar om Mannen i Svarts mål, som alltså finns i mitten av ”The Maze” och består av något som Arnold lämnade efter sig, något som kan ge Mannen i Svart en mening, ett syfte. Det här med upprepningar är en grundläggande princip i dramaturgi; något som upprepas är viktigt för oss i publiken att veta. Även om det vi får veta är mycket vagt. 



William slutar låtsas


Tillsammans med Slim och Logan kommer William och Dolores till en ny stad, som påminner inte så lite om Mos Eisley i den allra första ”Star Wars”-filmen; första gången vi får se staden är det till och med genom en vidbild som liknar den vi fick se när Mos Eisley presenterades. 

Staden styrs mer eller mindre av Confederados, vilket är före detta sydstatssoldater, som numera fungerar som en sorts kombination av legosoldater oh terrorister. Det är dessa människor som Logan vill slå sig samman med, eftersom han ser dem som den bästa delen av ”spelet”. För att ens kunna närma sig legosoldaterna måste de genomföra ett rån av nitroglycerin för… *trumvirvel* Lawrence! Just det, samma man som mer eller mindre varit Mannen i Svarts personliga slav, och som ”dog” tidigare i avsnittet, är nu en högt uppsatt bandit. Det har han troligtvis varit hela tiden, men vi har bara sett honom i en väldigt undergiven roll fram till nu.



Vi visste redan att Logan är en svinpäls av första klass. När William säger till Logan att han inte tänker slå sig samman med Confederados, eftersom han anser dem vara ett gäng psykopater, får vi se ytterligare bevis på att Logan är en hemsk människa. Han säger till William att han ”valde” honom för att han aldrig kommer bli ett hot; han kommer aldrig avancera högre än Executive Vice President, vilket är hans nuvarande position i det företag Logan är arvinge till. Logan menar att hans syster troligtvis valde William av samma skäl.

”Westworld” kanske är en enda stor lekstuga, där gästerna kan komma undan med vad som helst, inklusive mord. Men det Logan säger till William hör ju till den verkliga världen. Så när det visar sig att Lawrence lurat Confederados genom att sno åt sig lasten med nitroglycerin och Logan blir ivägsläpad, väljer William att inte ens försöka rädda sin ”vän”, utan flyr med Dolores med orden ”No more pretending”. Detta kan både syfta på att han inte vill spela spelet i Westworld längre och att han inte vill låtsas vara Logans vän längre.

Dolores väljer sin egen väg


Fram till nu har Dolores främst existerat för att vara ungmön i nöd. I det här avsnittet får vi se fler tecken än någonsin på att Dolores kanske är ”medveten”. Först frågar hon William vad han menar med den ”riktiga” världen, vilket är kommentarer alla värdar ignorerar i vanliga fall. I slutet räddar hon William från Confederados genom att skjuta dem. Innan detta har hon alltid haft problem med vapen, troligtvis på grund av sin programmering. Här bryter hon den roll hon haft fram till nu.

Det handlar om val. Dolores har, både i analys i labbet och inne i parken, många gånger pratat om val, och hur ett enda val kan förändra allt. Hittills har denna filosofi haft en ganska så naiv natur. Främsta anledningen till att hon tänkt på detta vis är så att hon ska vara öppen för gäster som närmar sig henne och bryter hennes ”loop”. I detta avsnittet pratar hon mycket mer om förändring än om bara val. När hon räddar William säger hon att hon föreställde sig en värld där hon inte behövde vara ungmön i nöd.

Även om det faktum att Dolores sköt ner ett antal män borde räcka för att blåsa byxorna av en, gjorde hon faktiskt något som var mycket värre i detta avsnitt; hon ljög i analys. Värdar är robotar, som inte ska kunna ljuga i analys, eftersom de ju inte är medvetna. Att hon ljuger är det starkaste tecknet på att hon är medveten. Den hon ljög för var ingen mindre än Ford, som är, eller åtminstone ska vara, parkens absoluta auktoritet. När han frågar Dolores när hon hade kontakt med Arnold senast, säger hon att det var för trettiofyra år sedan, strax innan Arnold dog. När Ford lämnat analysrummet talar Dolores till någon som inte är där, eller som vi i alla fall inte ser. Hon säger att Ford inte vet och att hon inte sa något till honom.



Det är ironiskt att Dolores verkar vara nyckeln till ”The Maze”, som dyker upp både på ett tarotkort och en kista som hon stöter på. Det är ironiskt eftersom det antyds att Mannen i Svart våldtog och mördade henne första natten han återvände till parken, vilket han gjorde för att roa sig lite innan han tog tag i sin jakt på ”The Maze”. Hade han bara pratat med Dolores i fem minuter hade han troligtvis hittat ”The Maze” betydligt snabbare.

Spioner och slaktare i labbet


Elsie Hughes, den unga programmeraren som verkar ha samma näsa för avvikelser i värdarnas beteende som en blodhund har för blod, vill undersöka den värd som nästan dödade henne i ett tidigare avsnitt. Först får hon inte tillgång till värden, som snart ska skickas ner för att kremeras. Genom att utpressa en medarbetare med nekrofiliska böjelser, får hon en chans att undersöka värden. Det visar sig att han hade en sattelitupplänk i armen, som någon använder för att smuggla ut data från parken. 

Vi får även fortsätta följa de två män som blev överrumplade när Maeve vaknade till liv i ett tidigare avsnitt. Vi får nu veta att de ligger så pass lågt i hierarkin att en av dem benämner dem som ”butchers”(=slaktare). De har till uppgift att gräva kulor ur värdar som ”dött” och snygga till dem, så att de kan skickas tillbaka till parken. En av dessa slaktare, en ung man vid namn Felix, experimenterar med en värdfågel. När hans kollega kommer på honom, blir han tillsagd att sluta; han är en slaktare och kommer aldrig bli något annat. Felix väljer, så klart, att inte lyssna. Så han leker med fågeln igen lite senare, när han är ensam i ett av behandlingsrummen, med fågeln och Maeve, som blivit dödad för femtielfte gången. Han lyckas få liv i fågeln, som flyger iväg och landar på Maeves utsträckta finger. Maeve har vaknat till liv igen.

Och hon vill prata med Felix.

Se nya avsnitt av "Westworld" varje måndag på HBO Nordic.


Hur gjorde Maeve detta? Vem pratar Dolores med? Vem stjäl data och i vilket syfte? Kan svaren på alla dessa frågor ha Arnold gemensamt? Vad tror ni efter veckans avsnitt?
| 31 oktober 2016 17:00 |