Serie

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

25 februari 2016 | 22:55

Eftersnack: Det mycket otillfredsställande slutet i ”The X Files”

Vi måste prata om veckans avsnitt.
”The X Files” försvann lika fort som den kom. Sex avsnitt senare är den stora frågan: kommer det en fortsättning? 

Men också: Vill vi verkligen ha mer?

Jag gillade tanken på en kort, fullmatad säsong som samlade det bästa av det ”Arkiv X” vi minns från 90-talet, samtidigt som den återbesökte Mulder och Scully för att se vad de har för sig efter alla dessa år. Det har på sina håll varit en njutbar säsong, inte så mycket på grund av fallen - relativt lättglömda monstermysterier - men för att skådespelarna fortfarande känns så rätt i sina roller, och karaktärerna har fått utrymme att utvecklas under dessa veckor.

Men i slutet på avsnitt sex, ”My Struggle Part II”, blir man bara förbannad. En cliffhanger? När det inte ens är klart om det blir fler avsnitt? Och ursäkta, men såldes inte detta in som en "limited series"? Det är som att bjuda hem en gammal vän på fika och få reda på att hen tänkt flytta in i några år. Inte okej.Chris Carter säger till Hollywood Reporter att han väntar sig en ny beställning från FOX:

- De kommer att be om mer. Tittarsiffrorna har varit höga, de är nöjda med serien. Men vi har inte förhandlat än. Jag tror att David och Gillian skulle vara på, så länge vi kan lösa det praktiska med deras upptagna schemat.

Seriens skapare har alltså dels gjort ett kriminellt ospännande avsnitt, dels är han arrogant nog att lämna det utan upplösning, för att kanske kunna lura till sig fler avsnitt. "Fansen krävde det", kommer en stolt Carter säga när beställningen på säsong 11 ramlar in. 

Tro fan det. Du bröt ju serien mitt i, klantarsle.Visst, det sägs att nya ”The X Files” haft höga tittarsiffror i USA och jag blir egentligen inte alls förvånad om serien får en fortsättning. Men var det verkligen nödvändigt? Hade inte vi fans varit perfekt nöjda med denna korta återblick vi fick, en liten nostalgisk tripp? Om de bara hade vett att knyta ihop säcken i det här sista avsnittet. Lösa hela faderullan med utomjordiskt DNA, låta Mulder och Scully träffa den förlorade sonen William som det tjatats om så, avslöja Den Stora Konspirationen och återgå till sina vanliga liv.

Jag kan bara tala för mig själv, men som ett gammalt fan av serien hade jag mycket hellre fått en bonussäsong med en ordentlig början, mitten och slut. Det var trevligt medan det varade, men nej, suget efter mer infinner sig inte. Inte med en sådan bitchslap till sista avsnitt och inte med den irriterande lata slutscenen som lämnar oss hängande som ett ufo i luften.

Carter trodde säkert att fansen skulle jubla över det öppna slutet och välkomna möjligheten till mer fall. I mitt tycke har Mulder och Scully gjort sitt nu. Tack för allt, verkligen, men det är dags att stänga igen arkivet för gott. Även om vi aldrig får en upplösning på det här sista fallet, det skyller jag isåfall helt på ett korkat beslut av Chris Carter.

Räcker det så eller vill ni se en fortsättning på "The X Files"? Vad tyckte DU om veckans avsnitt? Kommentera gärna!
| 25 februari 2016 22:55 |