SPONSRAT

Skribent

Jonathan Enochsson

19 maj 2017 | 22:00

Eftersnack: De vassaste dialogerna hittills i "Fargo"

Efter det femte avsnittet har vi nått halvtid i ”Fargo” och det är hög tid att se tillbaka på några av säsongens höjdpunkter. Hittills har vi fått se en överraskande händelseutveckling fylld av komiska inslag, den gemensamma nämnaren är helt klart ett fantastiskt manus.
Som tidigare eftersnack varit inne på, är det mixen av komik och tragedi som gör ”Fargo” så underhållande. Mitt i en spännande eller olycksbådande scen, kan en karaktär leverera en klockren replik som får en att skratta. Istället för att ha en rolig ”comic relief”-karaktär, är de flesta rollerna komiska på sitt egna sätt. Vare sig de menar det eller inte. Detta gör att humorn ofta kommer när man minst anar det och effekten blir större.

Noah Hawley är ”showrunner” och en av de huvudsakliga manusförfattarna till årets säsong. Efter att ha skrivit stora delar av tidigare säsonger, har han verkligen lyckats skapa ett enhetligt koncept som bevarat känslan från ursprungsfilmen, samtidigt som han tillfört mycket nytt. Att ersätta Coen bröderna, som själva skrivit filmen, är ingen lätt uppgift, men övergången har minst sagt varit lyckad.

Hawley fick sitt stora genombrott genom långköraren ”Bones” och även om jag själv inte är ett stort fan av den serien, har den öppnat många dörrar för manusförfattaren och succéerna har följt tätt inpå varandra. Vid sidan om "Fargo" har Hawley också skrivit den nya fullträffen "Legion", som fått andra superhjälteserier att blekna. Hawley sitter även på ett större team av duktiga författare; Monica Beletsky (”Leftovers”, ”Friday Night Lights”) och Ben Nedivi (”Entourage”) har även bidragit till manuset.
 
Den välkända manusgruppen har skapat några riktiga guldkorn till dialoger och i veckans eftersnack ser vi tillbaka på de mest minnesvärda stunderna i årets säsong.

Sy och Emmit pratar kärleksfullt om Ray: 

Sy: ”Your brother’s a loser.”

Emmit: “He’s not a loser.”

Sy: “Well, he’s doing a pretty good imitation.”

Rays chef är oroad över Rays kärleksliv
:
“What if she’s manipulating you? Using her pootang to hoodwink and bamboozle”

Nikki är överlycklig efter Rays frieri:

”You have made me the happiest woman ever. Now let’s make a sex tape”

Ray visar vem som bestämmer
:
”Buck, if I wanted an opinion from an asshole, I’d ask my own. Got it?”

Hotellägare säljer sitt bästa rum till Gloria
:
Hotellägaren: ”Very nice room, very nice. It’s got air conditioning and you can smell the ocean.
"
Gloria: “There’s a view?”

Hotellägaren: ”No. There’s a smell.”

Nikki blir överraskad av Maurice i badrummet
:
Nikki: ”There’s a man in my bathroom”

Ray: ”Let’s not jump to any conclusions”

Nikki: “Are you saying he’s not a man, or that he’s not in my bathroom?”

 

Följ "Fargo" med nya avsnitt varje torsdag på HBO Nordic.

| 19 maj 2017 22:00 |