SPONSRAT

Skribent

Saga Olsson

20 mars 2017 | 18:00

Eftersnack: Därför är ”Big Little Lies” vårens måste-tv

En lagom kort serie som hyllar starka kvinnor, fyller rollistan med fantastiska skådisar och kryddar allt med ett mysterium. Vi ger dig 7 anledningar till att hugga in.
Eftersom vårsolen fortfarande gömmer sig under vintergråa moln, är alla knep för att få tiden att gå tillåtna. Är du en av de som fortfarande inte kollat upp ”Big Little Lies” på HBO Nordic, kommer här en lista på ytterligare skäl för att ge serien en chans. 

1. Längden

Att maraton-titta på serier ligger nog oss alla nära om hjärtat. Med seriens sju avsnitt är längden perfekt, tillräckligt många så att man kan slösa bort en hel dag i deras värld, men få nog att inte känna sig skyldig över det.

2. Budskapet

Att serien både kryllar av och hyllar starka kvinnor är svårt att undgå. Ensam är stark, men tillsammans är våra huvudkaraktärer starkast. Med citat som ”Friendships are the masterpieces of nature”, tar vi med oss att alla behöver vänner som är redo att inte bara lyssna på en men också agera med en. Vare sig det gäller fikor, vin-drickande yoga eller smidande av mer eller mindre onda planer. 3. Den subtila humorn

När vi under åren matats med serier där rika kvinnor i exklusiva områden spenderar pengar, skvallrar och bråkar, har vi ofta skrattat åt dem. Här får vi istället skratta med dem. Det är långt ifrån ren parodi, men en subtil och snygg nickning mot den. Med pricksäkra citat och catfights, kan vi alla passa på att lära oss några trick. 

4. Berättandet

Glimtar av dåtid och framtid som bakas in i nutid, ger inte bara en extra dimension till berättandet, men också en nyfikenhet över vad det är som lett till där vi är nu samt hur det kommer leda oss till slutet. Man leker med tidslinjen med sådan finess att det nästan är löjligt. Lägg till snygga miljöer och smarta scenövergångar, så har vi ett smörgåsbord av fröjder för ögat.

Large 1492a3f5189ca9e364de420b560df1bf episode 05 1920

5. Karaktärerna

Serien innehåller några av de bästa karaktärerna som fyllt min tv-skärm på länge. Det leks med stereotyper, där de får lov att helt spela på sina stereotypa roller, samtidigt som de får svära, skrika, gråta och vara… mänskliga. Och helt vanliga och ordinära, precis som oss. Även om ens liv inte kan jämföras med deras, känner man med dem och för dem.  

6. Skådespelarna

Kikar man på rollistan har vi några riktigt duktiga skådespelare med i blandningen, men även de namn vi inte känner till lika väl, (speciellt barnen) förtjänar att hyllas. Mycket av arbetet har lagts på detaljer, det himlas med ögon och slängs diskreta blickar på ett sätt som inte går att regissera. Att bra val har gjorts i hela casting-processen vore en underdrift. Är du inte övertygad? Alexander Skarsgård, behöver nästan inte säga mer. 

Large 1492a3f5189ca9e364de420b560df1bf bll 105 celeste and perry 1024x684

7. Mysteriet

Hur man presenterar mysteriet, redan från start och sedan ger oss små ledtrådar under tidens gång är snudd på genialt. Ju mer vi känner karaktärerna, desto mer vill vi lösa mysteriet.  När serien tidvis blir lite seg, kommer jag på mig själv att försöka utläsa något mer än det som sägs och görs. Vem är det som dör? Varför? Vem är förövaren?

Spänningen är olidlig.

Har ni börjat titta på "Big Little Lies" än? Vad tycker ni om serien så här långt? Kommentera nedan.
| 20 mars 2017 18:00 |