SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

19 april 2017 | 13:00

Eftersnack: Chuck undviker impulsiva felsteg i veckans "Billions"

Veckans avsnitt bjuder på fler leenden och behärskade konversationer än någonsin. Till och med Wags är glad.
Veckans avsnitt är ovanligt befriat från utbrott, bråk och stora ord. Faktiskt så verkar alla inblandade vara på gott humör. I Bobbys fall kan det vara hans stundande födelsedag som påverkar. Inte ens upplysningen om att Chuck rest till Sandicot för att försvara det snälla folket mot det elaka Axe Cap verkar påverka honom avsevärt. Födelsedagen visar sig till slut inte vara anledningen till Bobbys inre harmoni. Kanske beror hans lugn på kontroll? För första gången på länge har han läget under kontroll.

Till och med hetsporren Wags är tillbakalutad. Vid ett tillfälle skämtar han inte bara vänligt med Taylor. Han ler också när han gör det. Han håller till och med ett storslaget tal på Bobbys fest, till allas uppskattning.

Lara ringer till Chuck

Veckans mest intressanta scen måste vara när Lara, Malin Åkerman i egenskap av fru Bobby Axelrod, ringer hem till Rhoades för att övertala Wendy att komma till Bobbys födelsedagskalas, men istället får prata med Chuck. Det är första gången fienderna pratar med varandra direkt, så samtalet blir stelt. Chuck, oförberedd och överraskad, hanterar samtalet med stil och humor, vilket imponerar, även om det ligger i linje med avsnittets i övrigt vänskapliga anda. Synd bara att samtalet var så kort.

Chuck knyter näven i fickan

Också Chuck håller sig lugn, främst för att impulsiva felsteg riskerar att försvåra hans väg mot guvenörskap, en karriär som blivit allt mer efterlängtad för varje avsnitt. Därför tvingas Chuck knyta näven i fickan varje gång en medarbetare knackar på hans dörr för att presentera en ny idé med potential att sänka Bobby. Plikttroget tar han död på alla galna spår för att stryka sin nya investerare, Jack Foley, medhårs. Foley, som i alla lägen ser om sina egna intressen, försöker styra Chuck bort från Bobby.
 
 
Seriens egna Alec Guinness

Jack Foley, som spelas av David Strathairn, en 68-årig skådespelare från San Francisco, imponerar stort. Han har gjort film och tv sedan tidigt 80-tal men har i modern tid främst spelat män i maktpositioner i moderna klassiker som "Firman", "L.A. konfidentiellt", "Good Night and Good Luck" samt Bourne-filmerna. Trots utmärka insatser från samtliga skådespelare i "Billions" sticker Strathairn ut, likt Alec Guiness i första Star Wars-filmen. Även om jag önskar att han stannar kvar i serien gissar jag att hans inspelningsdagar är räknade. Jag förutspår att Jack Foley, innan säsongens slut, har gått från att vara Chucks sponsor till att istället bli hans mäktigaste fiende. Kom ihåg var ni läste det först.

Lugnet före ännu en storm

Chuck är förvånansvärt medgörlig. För stunden i alla fall, men när han får veta att det var Bobby som köpte hans samlade förstautgåvor av Churchill, brinner det i skallen på honom ("Motherfucker"). Det, i kombination med att Lara förstår att Bobby ljugit för henne igen, får mig att tro att veckans harmoniska avsnitt bara är lugnet före ännu en storm. Åtminstone för Bobby Axelrod.
 

Följ "Billions" varje vecka på HBO Nordic.

| 19 april 2017 13:00 |