SPONSRAT

Skribent

Jenny Ahonen

3 maj 2018 | 21:00

Eftersnack: Borde June försöka hjälpa sin familj ur regimen i "Handmaid's Tale"?

Borde June försöka leta upp sina familjemedlemmar i Gilead, för att tillsammans prova att ta sig ur skräckväldet? Eller gör hon bäst i att ensam försöka fly?
I första säsongen av ”Handmaid's Tale” fick vi se hur June försökte fly ut ur Gilead tillsammans med sin man Luke och dotter Hannah. Luke lyckades ta sig till Kanada, där han senare återförenades med Junes kompis Moira, medan dottern blev bortadopterad till en regimlojal familj, där June inte tilläts kontakta henne.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Nu, i andra säsongens tredje avsnitt, får vi för första gången möta Junes mamma. I tillbakablickar ser vi henne som en övertygad feminist med tydlig ideologisk kompass, som tidigt varnar sin dotter för den negativa utvecklingen i USA. När June senare befinner sig på en uppfostringsanstalt i Gilead får hon se sin mammas ansikte på en diabild från en av straffkolonierna.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det väcker en insikt hos oss tittare: självklart har June fler närstående som har drabbats av tragedin, än bara sin man och sin dotter. Hur ska hon kunna hjälpa dem alla? Det framstår som en omöjlighet, vilket det känns som att även June själv inser i detta avsnitt. Hon måste försöka fokusera på att få sig själv ut ur mardrömmen. De andra kanske hon kan hjälpa senare, om hon har tur.
 
Tankarna går återigen till de många flyktingar som de senaste åren har kommit till Sverige. Vem har de tagit med sig hit? Vilka har de behövt lämna bakom sig? Hur har de hjärtskärande valen fattats? Hur är det att veta om att någon man älskar eller bryr sig om fortfarande är fast i en IS-ockuperad stad? Hur är väntan i vårt byråkratiska och numera hårt reglerade system för anhöriginvandring?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Precis som flyktvägen till Sverige inte är enkel för de som flyr hit från Mellanöstern har June svårt att ta sig från Gilead till Kanada - trots att gränsen inte ligger långt ifrån före detta Boston där hon befinner sig. Men i detta avsnitt fattar rejält hon mod till sig, och gör allt för att försöka. När man i slutet av detta avsnitt tror att hon är närmre än någonsin att lyckas, men planet blir beskjutet och June utdragen ur det är känslan precis som vår hjältinna utbrister: ”NOOOOO!” Friheten var ju så nära att hon nästan kunde smaka på den!
 
Hur tror du att det är att försöka fly från ett skräckvälde som Gilead? Hur tror du att du hade resonerat kring att hjälpa närstående? Tycker du att June fattar rätt beslut? Kommentera nedan!
| 3 maj 2018 21:00 |