SPONSRAT

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

6 mars 2017 | 09:00

Eftersnack: Är komiker bara ett låtsasjobb för stora egon, eller dagens stora filosofer?

Den frågan ställer sig komediserien "Crashing" på HBO Nordic i veckans avsnitt.
I det tredje avsnittet av "Crashing", som släpps idag, hävdar gäst-ståupparen T.J Miller under en dispyt med Petes ex-fru att komiker är som dagens filosofer - en ganska annorlunda men intressant syn på komiken som något med ett annat värde än ren underhållning. Jess representerar den mer konventionella synen på komikern som ett oansvarigt låtsasjobb för stora egon och det leder till ett mindre bra första möte mellan karaktärerna under Jess garageloppis där sakerna från hennes och Petes äktenskap ska säljas.

Den här idén kommer från riktiga Pete Holmes liv, som "Crashing" är baserad på. I en intervju med Village Voice medger han att han tror på den här kopplingen mellan komiker och filosofer (och religion) "löjligt mycket".

- Som kultur brukade människor samlas kring en brasa och senare samlades vi alla kring Johnny Carson. Nu har vi ingen sådan plats. Det finns så mycket underhållning att du absolut kan hitta din egen niche, men det finns ingen gemensam mötesplats. Det är inte många som går i kyrkan längre. Men du kan gå till en standup-klubb. Om du håller en komedishow och kan få folk att skratta åt sina rädslor och tillkortakommanden smälter vi alla samman till en kropp. Det kan vara förvånansvärt terepeutiskt på ett sätt som inte ens tv kan mäta sig med. Jag skulle inte kalla det "heligt", men inte långt ifrån.



Det ligger någonting intressant i det han säger: "på ett sätt som inte ens tv kan mäta sig med". Har du någonsin gått på en live-show med en komiker? Kanske har jag bara haft otur med vad jag har sett, men väldigt sällan har jag kommit över en rolig inspelning av en ståuppare. När jag istället har suttit med i publiken och haft det där mänskliga mötet "runt brasan" har jag skrattat så hårt att jag knappt fått luft. Tv i all ära, men detta har fått mig att fundera över vikten av stämning och sammanhang i konjunktion med det faktiska materialet som framförs. Den smittsamma gemenskapen i rummet går inte att ersätta med en skärm. Det är ett samtal mellan komikern och publiken som händer där och då och en inspelningen har ungefär samma chans att vara lika rolig som när ett skämt återberättas för dig.

Seriens regissör, Judd Apatow, verkar vara inne på ett liknande spår. I en annan intervju med Village Voice får komedi-ikonen svara på vad som gör "Crashing" så rolig och en del av hans svar avslöjar hans syn på komiker och filosofer.

- Alla komiker söker någonting. De försöker komma under fund med något, vilket är varför de framträder, för de kommunicerar med andra människor hur deras resa ser ut och vad de lär sig längs vägen. Så det har alltid funnits en koppling mellan spirituella tänkare och komiker.

Jag slås av förvåning över att jag själv inte har tänkt i de här banorna kring ståuppare trots att jag alltid har haft samma inställning till andra konstformer: att det är mer än bara lättsam underhållning, ett utforskande av världen omkring oss och en jakt på förståelse. Kulturarbete överlag kämpar med att bli taget seriöst och veckans avsnitt riktar ljuset på komiken som kanske särskilt utsatt. Aldrig hade jag föreställt mig att en sådan insikt skulle komma till mig från en alkoholiserad T.J Miller som sätter eld på sin väns soffa.

Ett nytt avsnitt av "Crashing" släpps varje måndag på HBO Nordic och hittills finns tre halvtimmeslånga episoder ute. Förutom seriens skapare Pete Holmes gästspelar andra kända komiker såsom Artie Lange, T.J Miller och Sarah Silverman.


Har du börjat titta på "Crashing" än? Tala gärna om vad du tycker!
| 6 mars 2017 09:00 |