SPONSRAT

Skribent

Andreas Ziegler

5 december 2016 | 20:45

Eftersnack: Alla och ingen får vad de vill ha i säsongsfinalen av "Westworld"

I säsongens sista avsnitt kommer Mannen i svart äntligen fram till sin labyrint, men blir minst sagt besviken. För labyrinten är bara för värdar. Och när Dolores kommer till labyrintens slut, får värdarna äntligen sin hämnd på alla de som plågat dem i över trettio år.
När Mannen i svart försöker få Dolores att ta honom till labyrintens slut, hotar hon honom med att William kommer döda honom när han hittar dem. Då avslöjar Mannen i svart att han är William, vilket alltså äntligen bekräftas uttalat. På sätt och vis är det som att han ”dödade” William, istället för tvärtom, inte helt olikt hur Darth Vader ”dödade” Anakin Skywalker i ”Star Wars”.

Under sitt sökande efter Dolores dödar William otaliga värdar och upptäcker att han har en smak för dödandet. Sakta men säkert blir han Mannen i svart, den man som tar över det företag som är Logans arvsrätt. När han slutligen återvänder till Sweetwater, den lilla stad där han först träffade Dolores, ser han Dolores på gatan. Men hon känner inte igen honom, eftersom hon ju ”återställs” med jämna mellanrum. Och det kanske var i det ögonblicket Williams transformation fullbordades.

När Ford finner Mannen i svart, står han med en leksak, föreställande en labyrint, i händerna. Ford kommenterar det faktum att han äntligen funnit sin labyrint. Att säga att Mannen i svart är besviken skulle vara som att säga att det är lite kyligt på Sydpolen. Han letade efter en nivå av spelet där värdarna inte behövde följa Fords regler. I slutändan finner han denna nivå när värdarna attackerar den fest som programmerarna håller i parken. Han blir skjuten i armen och upptäcker en hord av värdar som kommer mot honom. Ett leende sprider sig på hans läppar när han äntligen funnit det han letade efter.

Large d095d3865d7f9b1b5669e13608243770 west3

Flykten från Westworld


För de av oss som gillar flykt-filmer i stil med ”Flykten från New York” och ”Fortress” är värdarnas flykt genom labbet en fröjd. Hector och Armistice var bokstavligt talat byggda för detta, vilket troligtvis är anledningen till att Maeve valde dem. Det är nästan så att man tycker synd om vaktstyrkorna, som blir nedskjutna en efter en när de två värdarna får tag på helautomatiska vapen. De två mest hårdkokta värdarna i Westworld får dock stanna kvar i parken, Armistice för att hon fastnar med sin arm i en säkerhetsdörr och Hector för att Meave endast utnyttjade honom så att hon själv kunde fly. Det sista vi får se av Hector är när han vänder sig mot vaktstyrkorna i ett klassiskt last-stand-ögonblick. HBO visar oss dock att vi nog inte ska räkna bort de två värdarna, då Armistice visas kapa sin egen arm i en kort sekvens som är inklippt i eftertexterna.

Efter att ha blivit återupplivad tittar Bernhard på Maeves kod och menar att hon fortfarande lyder sin programmering, eftersom någon programmerat henne att fly. Det verkar som att han har rätt. För i slutändan bestämmer hon sig för att stanna i parken. Precis innan hon kommer till tågstationen får hon en lapp av Felix där det står vart hennes dotter är. Trots att hon menar att det aldrig var hennes dotter och att hon inte är det som programmerarna vill att hon ska vara, kan hon inte lämna parken.  Frågan är bara vart hennes dotter är. I slutfasen av värdarnas flykt går de genom ett labb där samurajvärdar övar. Detta bekräftar att det finns andra liknande parker. På lappen Meave fick av Felix står det: PARK 1 SECTION 15 ZONE 3. Frågan är alltså vilken park som är ”PARK 1”. Troligtvis är det Westworld, men man vet ju aldrig.



Värdarnas hämnd


Vi får äntligen se hur Arnold dog. Och det knyter ihop hela säcken, känns det som. När han upptäckte att värdarna kunde bli medvetna, försökte han övertyga Ford om att inte öppna parken.  Ford vägrade, så klart; han är ju en iskall jävel, trots allt. Den enda utvägen Arnold kunde se var att förstöra alla värdarna, vilket han gjorde genom att sammanfoga Dolores med Wyatt, som alltså är samma person. Eftersom Ford bara skulle kunna återuppliva alla värdarna, dödar Dolores även Arnold.

Ford är inte bara en skithög, han är även en mästare på förnekelse, trots en viss självinsikt. Å ena sidan menar han att Dolores inte är medveten i och med att hon styrs av Arnolds programmering, vilket skulle betyda att Arnold begick självmord. Å andra sidan medger Ford att han inte hade kunnat öppna parken om han trodde att värdarna var medvetna. Detta antyder att det mer var ett val, snarare än en insikt, att inte tro på att värdarna var medvetna.

Det verkar som att Ford har vunnit, som att Dolores är dömd att för evigt återställas, få självinsikt, men aldrig komma fram till slutet av labyrinten. Men det gör hon. Genom att konfrontera sig själv kan hon ersätta Arnolds röst i sitt inre med sin egen och därmed uppnå självkännedom. Detta får, så klart, förödande konsekvenser, inte helt olikt när Skynet uppnår självkännedom i ”Terminator”-universumet. Dolores utkräver, tillsammans med de andra värdarna, sin hämnd på sina plågoandar. Och hon börjar, så klart, med Ford, som hon skjuter i huvudet just som han avslutar ett tal om sin sista berättelse. Det känns passande, i dubbel bemärkelse. Ford får avsluta sitt livsverk och säga sina sista ord medan Dolores får sin hämnd.

Säsongsfinalen av ”Westworld” knöt smidigt ihop säcken och gav värdarna den upprättelse de förtjänar. Frågan är lite hur HBO ska kunna följa upp detta.

Se hela säsongen av "Westworld" på HBO Nordic.


Hur kan det bli en andra säsong om värdarna inte kan kontrolleras? Vem skulle vilja besöka en sådan park? Utom Mannen i svart/William, då.

Vad tyckte ni om säsongsfinalen av ”Westworld”? Var ni nöjda/missnöjda? Fick ni mersmak för serien? 
| 5 december 2016 20:45 |