Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

5 december 2023 | 15:00

Efter "Thanksgiving" - 5 svenska högtider som borde bli skräckfilmer

"Halloween", "Black Christmas" och nu "Thanksgiving". Högtider är enkla och effektiva teman att bygga upp skräckfilmer kring och i Hollywood har detta varit en återkommande tradition. 2019 fick vi en försmak av hur svenska högtider kan nyttjas på samma sätt i Ari Asters mardrömslika "Midsommar".
Vilka andra svenska högtider borde nyttjas i skräckfilmer? Jag spånar, dagdrömmer och kikar på fem alternativ som har potential.
 

1. En Våldsam Valborg

 
 
Valborgsmässoafton infaller den 30 april och det firas i Sverige genom att tända stora brasor utomhus. Det är kvällen man äntligen firar in våren efter en kall vinter och för många symboliserar valborg just vårens ankomst. Många, framförallt yngre personer, associerar högtiden med överkonsumtion av alkoholhaltiga drycker, dåliga beslut och stökiga äventyr.
 
Detta borde enkelt bli backdrop för en slasher där den maskerade seriemördaren hittar enkla, onyktra offer. Eller varför inte gömma offren under rishögen, nedsövda och väl gömda. En otrevlig överraskning för alla som tittar på när brasan tänds. Högtiden har också övernaturliga influencer enligt tysk tradition då man menar att häxor under natten rider på sina kvastar eller getter. Detta för att möta upp självaste djävulen, så beroende på vilken inriktning man vill ta finns det flera alternativ. 
 

2. Påskkycklingarna Anfaller 

 
 
Påsk är den äldsta kyrkliga högtiden i Sverige och kyrkor har otaligt många gånger använts för att skrämma publiken. Fortsätter vi på samma spår bör vi nyttja alla de övernaturliga aspekter som kyrkor erbjudermen istället för demoner och änglar kan vi kasta in allt som hör till påsken. Häxor, en mordlysten påskhare och förgiftade påskägg som får barnen att bli sjuka, dö eller bete sig onormalt (tänk "Halloween III: Season of the Witch").
 
Just påskägg representerar evigt liv och påskkycklingen nytt liv - varför inte revidera innebörden till något mer ondskefullt och oväntat? Beroende på hur absurd ton man vill nå kan ju alla fluffiga, gula, små kycklingar få fnatt över påsk och ge sig ut på hämnd mot oss människor just för att vi äter om. Kan “Zombeavers” existera kan “Chickeaster” bli verklighet.
 

3. Korståget på Kanelbullens dag

 
 
Kanske mer parodi än renodlad skräck men bullar som gör revolt och slår tillbaka? Vilken bulle har någonsin bett om att bli uppäten? Ingen. Tänk “Mördartomaterna anfaller” men med kanelbullar istället. Vad kan mänskligheten slå tillbaka med? Kaffe, mjölk, saft och kokande te. Dock lär man behöva kämpa riktigt hårt för att få kanelbullen att framstå som skrämmande - den kanske ser mer hotfull ut som bränd och med gult pärlsocker?
 
Sen finns alternativet med glutenfria bullar som överlag ser rätt bleka och livlösa ut. Som komplettering finns det ju kardemummabullar, gifflar och alla andra varianter av bullar som i filmen kan ha olika egenskaper; det är bara att låta fantasin flöda. Och i samband med premiären kan man sälja bullar på Filmstaden!
 

4. Kristi himmelsfärdsdagsmassakern

 
 
40 dagar efter påsk firas Jesus uppståndelse i kristendomen, något som också är känt som “årets första sommardag” när man äntligen kan gå ut med mindre kläder. Detta ger mig på rak arm två helt olika idéer:
 
1. Övernaturligt - Jesus återuppstår men han lyckas få med sig andra mindre goda väsen och demoner från “andra sidan”. Det blir en kamp mellan Jesus och dessa väsen eftersom Jesus - såklart - vill rädda oss från det onda han har dragit med sig. Specialeffekter, barnkör och dramatiska slow-motion-bilder avlöser varandra. Det marknadsförs som ett religiöst filmevent och succén är given. 
 
2. Slasher - sommar och mindre kläder? Detta rimmar gott med kåta, törstiga tonåringar som snabbt slänger av sig kläderna för att utforska badvattnet och varandra. Mördaren visar sig vara en religiös hjärntvättad tok som dödar ungarna för att skicka upp själarna till Jesus innan dom fördärvas av jordlig dekadens. Detta för att promota hur alkohol, sex och droger förstör dagens ungdom och att vi bör ta ett steg tillbaka i hopp om att enas mer med vår grundläggande natur; tro, hopp och kärlek. 
 

5. Nationaldagen: Anarki

 
 
Ändlöst många alternativ här; högerextremister som ger sig ut på en våldturné för att “rensa” Sverige.Vänsterextremister som ger sig ut för att göra samma sak. Missnöjda incels som planerar att första nationaldagsfirandet med koordinerade attacker som lamslår landet. Onda okända krafter som invaderar Sverige; dock har vi ju redan fått “En blomstertid nu kommer”. Jag tänker mig någon typ av “The Purge”-aktig film med lagom samhällskritik och mycket underhållning, utan att bli för övertydlig. Filmtitel: “Jag vill leva, jag vill dö i Norden". 
 
Har du några fler idéer? Kommentera nedan. 
| 5 december 2023 15:00 |