Film

Skribent

MovieZine

29 juli 2023 | 15:00

Sett "Oppenheimer"? Netflix har en sevärd dokumentär om tyskarnas atombomb

Hur nära kom Hitler och nazisterna med att bygga en egen atombomb under andra världskriget?
Har du också sett Christopher Nolans "Oppenheimer" på bio? Sugen på att veta mer om skapandet av atombomben, och få en annan sida av historien? På Netflix hittar vi en dokumentär som tittar in i Nazityskland under tiden för andra världskriget, för att undersöka - hur nära kom Hitler egentligen att bli först med kärnvapen?
 
Den tyska dokumentären "Jakten på Hitlers atombomb" är från 2015 och lägger fram vissa bevis för att Adolf Hitler beordrade framställningen av en atombomb. Tanken på ett sådant förödande vapen var skrämmande för USA, och som vi ser i "Oppenheimer" inleddes en kapplöpning där amerikanska forskare skulle bli först. Rykten från Europa ledde till startskottet för Manhattan-projektet.
 
 
Dokumentären, med en behaglig spellängd på 45 minuter (till skillnad från tretimmarsfilmen) fyller i vissa luckor som Nolans film utelämnar, och granskar de tyska atombombsplanen utifrån nyfunna dokument. Hur mycket som är fakta kanske kan diskuteras - den benämns som en "fiktiv film" på IMDb, och några definitiva svar verkas inte ges. Ändå, för historienördar eller "Oppenheimer"-fans kan detta vara en trevlig bonus.
 
Men passa på - "Jakten på Hitlers atombomb" ligger bara uppe på Netflix till den 31 juli.
| 29 juli 2023 15:00 |