SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

8 december 2015 | 21:15

Efter "Fargo" avsnitt 9 - Vad f*n var det som hände?

Spoilervarning, se ”Fargo” säsong två avsnitt nio innan du läser texten!
Det näst sista avsnittet. Att räkna döda kroppar i ”Fargo” säsong två börjar bli som att räkna myror i skogen. Veckans avsnitt ”The Castle” bjuder på en shootout utan dess like, utomjordiska farkoster och korkade poliser. Här är några tankar efter avsnittet.

Martin Freeman


Martin Freeman indahouse! Jag var tvungen, hur ofta får man chansen till en Ali G-referens nu för tiden? 

Nog för att Martin Freeman är bra i ”Ali G Indahouse” men enligt mig är Lester Nygaard från ”Fargo” säsong ett hans allra bästa roll. Men med tanke på att vi befinner oss 27 år bakåt i tiden från första säsongen blev jag minst sagt förvånad av att höra Martin Freemans röst. Det är Lester som är avsnittets voice-over om du mot förmodan missade det!

Att få in Lester som berättarröst var ett väldigt intelligent sätt att inkludera ännu en karaktär från första säsongen. Dessutom ett snyggt sätt att ytterligare förtydliga ”true crime”-tematiken som ”Fargo” bygger på. När jag först såg inledningen med boken som öppnas och berättarröst på sant Disney-maner var jag tveksam. När avsnittet väl var igång kändes det bara som ett snyggt grepp och inte alls störande.

Säsong 4?


FX har redan gett grönt ljus för en tredje säsong av ”Fargo”. Kanske lägger Noah Hawley redan nu upp för en fjärde säsong. Det är en riktigt långsökt teori från min sida men ingenting är omöjligt när det kommer till ”Fargo”. För mitt i värsta motell-kriget säger polisman Ben Schmidt ”It’s Rapid City all over again”. 

Absolut troligast ingenting men kanske någonting. Minns ni hinten från första säsongen? Samma karaktär, då lite äldre, sade ”It’s goddamn Sioux Falls all over again”. Massakern i Sioux Falls som sedermera blev handlingen för pågående säsong. Kan det vara så att Hawley redan nu har någonting i åtanke med Rapid City för en framtida säsong? Isåfall lär det bli säsong fyra, förra veckan uttalade sig nämligen Hawley om att säsong tre kommer utspela sig närmare nutid.

UFO


Säsongens största cliffhanger fick en uppföljning. Vi som trott att UFO:t som Rye Gerhardt såg i avsnitt ett bara skulle vara ett sidospår och inte spela en viktig roll utan snarare visa sig vara en hallucination av något slag – oj så fel vi hade.Det är ingen hallucination. Det är ett UFO! Det kommer inte gå att förklara bort på något rimligt sätt som jag kan komma på, flera karaktärer såg det klart och tydligt – det var där. Jag har inte bestämt mig vad jag tycker om det än. Som jag ser det finns det två åsikter att ha:

1: Spännande. ”Fargo” vågar bredda sig och bli ännu mer crazy, det ska bli kul att se vart detta tar vägen!

2: Det känns helt fel med ett UFO i en serie som i övrigt känns realistiskt bunden med sitt true story-tema. Att UFO’t används som deus ex machina för att Lou ska kunna överleva kändes som en enkel väg ut för manusskribenterna.

Är du 1 eller 2, finns det kanske en åsikt någonstans mitt emellan?

Värt att notera är att UFO:t i årets säsong baseras på en verklig (?) händelse från 1979. Då patrullerande polisen Val Johnson säger sig varit med om en UFO-incident. Googla ”Val Johnson incident” och hoppa ner i det internethålet några timmar om ni känner för det!
Passar på att peta in att shootout-sekvensen på motellet var fullkomligt briljant. TV när det är som allra bäst. Min förutsägelse från förra veckan om att polisen nog kommer använda Ed och Peggy som lockbete var någorlunda korrekt. Den nådde dock inte hela vägen tack vare Hanzee som verkligen stått i centrum senaste avsnitten.

Veckans roligaste – Poliser under cover!


Det finns något som är väldigt roligt med korkade poliser. Att köra upp massvis med polisbilar till ett motell där man ska genomföra en hemlig operation var inte ens det dummaste/roligaste poliserna gjorde. Det allra roligaste enligt mig var den briljanta förklädnaden. Blå jeans och vita t-shirts till alla, det kommer inte se misstänkt ut!


Inför seriefinalen


Ed och Peggy är det enda riktigt intressanta som finns kvar. Visst Mike Milligan och Kansas City har säkerligen saker kvar att göra men Ed och Peggys historia ska få ett slut. Det är vad som känns verkligt intressant i sista avsnittet.

Betsy kollapsade till slut. Vi vet inte om hon är död eller om hon fortfarande lever. Det kanske bara är jag som är känslokall men jag känner inte mycket för den här delen av berättelsen. Vi har fått för lite tid med Betsy och Lou tillsammans för att känna den där stora klumpen i bröstet. Är jag en robot eller håller ni med?

Shout-out till Jean Smart. Många skådespelare har presterat denna säsong. Jean Smart har varit en av de allra bästa, Floyd Gerhardt var en härlig maffia-mamma och hennes möte med Joe Bulo i avsnitt fyra är en av säsongens bästa scener.

Nu jäklar ser vi fram emot att se hur ”Fargo” syr ihop sin andra säsong!

”Fargo” säsong två går att följa via HBO Nordic där även hela säsong ett finns tillgänglig.

Vad tycker du om säsongen? Vad tycker du UFO:t? Diskutera det och mycket mer i kommentarsfältet!
| 8 december 2015 21:15 |