Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

20 november 2022 | 15:00

Luke Evans om tuffa "Echo 3"-inspelningarna: "Täckt av svett och lera"

Apple TV+ har sparat en av årets bästa nya tv-serier till sist. Och lyckligtvis har MovieZine fått till ett snack med seriens nyduschade huvudrollsinnehavare.
"Echo 3" är en ny actionthriller skapad av den Oscarsvinnande manusförfattaren Mark Boal, som bland annat ligger bakom långfilmerna "The Hurt Locker", "Zero Dark Thirty" samt "Detroit". Om du sett och gillat någon av dessa så råder det ingen tvekan om att du kommer att falla även för hans nästa spännande berättelse, som känns lika verklighetstrogen och realistisk som vanligt.
 
I huvudrollerna finner vi trion Luke Evans ("Dracula Untold", "Skönheten och odjuret"), Michiel Huisman ("Game of Thrones") och Jessica Ann Collins ("Zero Dark Thirty"). Amber (Collins) är en forskare som blir kidnappad under en resa i Colombia, vilket får hennes brorsa Bambi (Evans) och make Prince (Huisman) att göra allt man kan för att försöka rädda hennen. Faktumet att både Prince och Bambi (som faktiskt är deras namn i serien) råkar vara stenhårda militärer, som ofta skickas ut på hemliga uppdrag vid just kidnappningar, underlättar ju givetvis en aning.
 
Men det är här som "Echo 3" skiljer sig åt från... låt oss säga "Taken"-filmerna eller i alla fall den typen av berättelser där det med enkelhet går att skjuta sig fram och rädda damen i nöd. Istället blandas det nämligen in en hel del politik i mixen, särskilt när kidnapparna påstår att Amber måste vara en spion och anställd av CIA. Journalister, politiker, militärer och vanliga civila på lokal nivå nere i både Colombia och Venezuela blandas in samtidigt som skådespelarna Evans och Huisman både får leka både actionhjältar och spela oroliga anhöriga på bästa möjliga sätt.
 
Efter att ha fått ta del av halva säsongen, så har "Echo 3" seglat upp som en av mina egna favoriter bland årets nya tv-serier (och jag hoppas verkligen att avslutningen håller samma nivå). MovieZine fick inför premiären hos Apple TV+ chansen att byta några ord med de tre skådespelarna, som togs genom en krävande och skitig inspelning tillsammans på plats (på riktigt) i djungeln nere i Colombia. 
 
 
Michiel Huisman, Jessica Ann Collins och Luke Evans.
 
Jag får börja med att säga att jag sett halva säsongen och kan knappt vänta på fortsättningen - och får även passa på att gratulera Luke till släppet av nya albumet! Så, från båset i inspelningsstudion till gyttjan någonstans på gränsen mellan Colombia och Venezuela. Hur mycket lera och smuts behövdes egentligen för att göra "Echo 3" till ett så verklighetstroget äventyr som möjligt? Kan ni beskriva upplevelsen under inspelningen lite?
 
Evans: Smutsigt, blött, hungrigt och utmattande... Jag menar, det kom en punkt när du bara vaknade upp för att sedan bli täckt av svett och lera hela dagarna. Man gav liksom upp att försöka bli ren på kvällen, haha. Jag tvättade bara av ansiktet och lade mig i sängen, vaknade upp och gick tillbaka till jobbet igen.
 
Collins: Eller hur! Jag hade permanent smutsiga naglar, det kom till en punkt när min sminkös sade att "ja, du kanske bara ska sluta tvätta håret helt och hållet? För då skulle vi inte behöva gå igenom allt det här varje dag, för att du ska se ut sådär". Det var liksom permanent smutsigt, men det är nog också därför det ser så realistiskt ut. Så det var ändå värt att få grisa ner sig så mycket som möjligt under inspelningarna.
 
Huisman: Tv-serien är helt och hållet inspelad på plats också, vet du. Och jag tycker faktiskt att Colombia och de platser vi använde där, särskilt i djungeln och inne i städerna, de är nästan som en egen "karaktär" i vår berättelse. Och den här serien ville komma och vara väldigt nära och verklig, vilket du bara kan åstadkomma om du verkligen är där på riktigt.
 

Evans: "Den avgörande faktorn för mig"

 
Michiel Huisman som Prince och Luke Evans som Bambi i "Echo 3". 
 
Ni får ett manus av Mark i handen och vet vad han har gjort tidigare, gör det att man automatiskt tackar ja - eller var det något speciellt som drog er till just era karaktärer i serien?
 
Evans: Ja, det var faktiskt så för mig. Den avgörande faktorn för mig var att Mark var seriens manusförfattare och showrunner. Men också faktumet att han skulle vara med där nere på plats och vara väldigt delaktig och engagerad under inspelningarna.
 
Han regisserade väl till och med ett avsnitt? Hans debut på det området.
 
Evans: Ja, han regisserade ett också! Men han var alltså närvarande där på plats under alla avsnitt, nästan hela tiden. Så alltså, hans inflytande på allt jag gjorde var betydande. Och det hjälpte mig verkligen. Om jag hade några frågor eller om jag ville gå lite djupare in i en scen som han hade skrivit, då var han där för att kunna snacka om det. Jag behövde inte dra fram en telefon, utan han var redan där.
 
– Hans passion för projektet, du vet... när du har en showrunner som i princip ägnar all sin tid åt att först skriva men sedan också kommer att ställa upp i tolv timmar per inspelningsdag och är där med dig. Det får dig bara att vilja höja dig till samma nivå av engagemang och passion, och han satte den där ribban väldigt högt med sin egen entusiasm. Vi andra var bara tvungna att försöka nå upp till den, vilket var något vi alla försökte lyckas med under hela tiden vi var där under inspelningarna.
 

Huisman: "Det händer inte på en Mark Boal-inspelning"

 
Jessica Ann Collins som Amber i "Echo 3" hos Apple TV+.
 
Collins: Jag älskar verkligen min karaktär, jag drogs till henne och kände mig övertygad om att jag skulle kunna göra henne rättvisa.
 
Och hon är inte alls den vanliga "damen i nöd" som vi är vana vid att se heller...
 
Collins: Nej precis, hon är nästan tvärt om på något sätt, eller hur? Hon är lite av en gåta, vilket är väldigt spännande tycker jag. Och det var en fröjd att få spela henne. Allt gjordes lättare av att ha Mark Boal där och alla dessa underbart välskrivna karaktärer med oss under berättelsens gång.
 
Huisman: Ja, samma här! Mitt korta svar på din fråga skulle vara att "ja, det räckte med det". Det faktum att Mark skrev manuset. Och när vi väl filmade allt, uppskattade jag väldigt mycket att Luke och jag hade arbetat väldigt hårt med att försöka hitta och få till detaljerna kring olika taktiker och de färdigheter som dessa specialstyrkor har.
 
– Min erfarenhet annars är att ofta när det finns med olika rådgivare eller konsulter på en inspelning och regissören frågar något om hur den här "experten" skulle ha hanterat en viss situation... och sedan kommer experten med en förklaring i stil med att "jag skulle röra mig så här och sedan gå dit bort på det här sättet", varpå regissören nio av tio gånger skulle svara "ja okej, det kommer inte att se bra ut. Vi får skippa det.".
 
– Det händer inte på en Mark Boal-inspelning. Om det är vad rådgivaren säger att specialstyrkorna skulle göra – då är det så vi gör. Och det tyckte jag var väldigt imponerande och tillfredsställande att få vara en del av.
 
 
De tre första avsnitten av "Echo 3" släpps hos Apple TV+ den 23 november. Den första säsongen kommer att bestå av totalt tio avsnitt. 
 
 
Kommer du att ge "Echo 3" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 20 november 2022 15:00 |