Serie

Skribent

MovieZine

8 april 2023 | 08:45

6 påskägg du kan ha missat i "The Mandalorian"

Häng med på påskäggsjakt i Star Wars-galaxen!
När man tänker på Star-Wars-serien "The Mandalorian" på Disney+ kanske man inte tänker på påsk, men serien innehåller faktiskt en hel del ”easter eggs” som även den mest observanta kan ha missat. Hur många påskägg har du lagt märke till i "The Mandalorian"?
 

1. Galaxen har också helgdagar

 
I "The Star Wars Holiday Special" (1978) introduceras begreppet Life Day, vilket är en
julliknande högtid som firas av Wookiees. I det allra första avsnittet av "The Mandalorian" har den fiskblå Mythrol fångats av Din Djarin och påpekar att han hoppades att vara ledig till Life Day – och kanske till och med komma hem till familjen.
 
Tidigare har Life Day blivit omnämnd i olika medier som en allmän helgdag som firas brett överallt i galaxen, men repliken i "The Mandalorian" är första gången Life Day nämns på skärmen sedan 1978 års "The Star Wars Holiday Special".
 
 

2. Zeb Orrelios är tillbaka

 
Tro det eller ej, Lasaten vi ser i den blå flygdräkten är Zeb Orrelios från den animerade serien "Star Wars Rebels" (2014). Tack vare "The Mandalorian" får vi äntligen reda på vad Zeb har hållit på med sedan det galaktiska inbördeskriget. Nu är Zeb stationerad med Carson Teva och resten av Rangers som arbetar som rymdofficerare i Outer Rim.
 
En rolig detalj om Zebs art är att den ursprungligen designades av Ralph McQuarrie, den utomjordiska karaktären som så småningom blev Chewbacca i "Stjärnornas krig" (1977). Med andra ord: Zebs berättelse går hela vägen tillbaka till början av Star Wars och i "The Mandalorian" är det första gången vi ser karaktären i en live action-version.
 
 

3. En av seriens regissörer har en liten roll i "The Mandalorian"

 
Dave Filoni är en av regissörerna bakom "The Mandalorian". I det sjätte avsnittet av säsong ett har han en liten roll som en av X-wing-piloterna och i andra avsnittet av säsong två syns han igen. Detta är Dave Filonis skådespelardebut och därför lätt att man missar.
 
 

4. Jon Favreau gör rösten till en karaktär

 
I avsnitt tre av säsong ett konfronteras Mando av en grupp hånande Mandalorians. En av dem är Paz Vizsla, som vid ett tillfälle vänder sig till Mando och säger "This is the way". Här är det faktiskt Jon Favreau själv som har uttryckt Paz Vizslas replik.
 
 

5. Droiden från originalfilmen är tillbaka

 
Droiden IT-O är en förhörsdroid som används för att extrahera information. Fans av originaltrilogin kommer sannolikt att känna igen IT-O som samma droid som Darth Vader använder för att tortera prinsessan Leia i den allra första "Stjärnornas krig"-filmen.
 
 

6. Kände regissören hörs som IG-11

 
I slutet av det första avsnittet i säsong ett samarbetar Mando med prisjägaredroiden IG-11. Rösten görs av "Thor: Ragnarok"-regissören Taika Waititi som blev nominerad till en Emmy för sitt voice-over-framträdande, som den första live action-skådespelaren någonsin. Tidigare har detta främst varit en kategori där röstskådespelare från animerade serier nominerats.
 
IG-11 är även med i den nya säsongen av "The Mandalorian" när Din Djarin försöker återuppliva droiden i det första avsnittet. Dessutom finns den intressanta detaljen att Taika Waititi själv regisserade säsongsfinalen av säsong ett - det vill säga kulmen på IG-11:s berättelse.
 
Se "The Mandalorian" på Disney+ där nya avsnitt släpps varje onsdag.
| 8 april 2023 08:45 |