Film

Skribent

Mats Karlsson

28 januari 2013 | 20:01

Dyster framtid för Rated R-filmer

Vi skriker efter filmerna som inte censurerar våld eller svordomar, men varför ser ingen dem sen?

Rated R - De olika åldersgränserna i USA sätts av MPAA (Motion Picture Association of America) och Rated R innebär att man måste vara minst 17 år utan målsmans sällskap. Dessa filmer har oftast grovt våld, svordomar, skräck, sexuellt innehåll, olämplig nakenhet och droganvändande.

Det är många som efterlyser mer vuxna filmer, såna som har fått en s.k. Rated R-stämpel. Många blir alltid skeptiska eller till och med besvikna, när en kommande superhjältefilm eller en efterlängtad actionfilm stämplas PG-13.

Samtidigt ser vi att av de filmer som fick Rated R under 2012 gick många med förlust. Det är givetvis enkelt att säga att filmerna inte höll måttet, så därför svek biopubliken. Fast riktigt så enkelt är det inte. De filmer som floppade fick faktiskt väldigt goda omdömen och det leder till frågan om man inte vill ha Rated R-filmer. Detta är något alla bör fundera över, om vi inte ska vinka adjö till mer vuxna och mogna filmer.

Om vi kollar på några av snackisarna som släpptes under 2012 så hittar vi namnkunniga regissörer och grymma skådespelare med en bra produkt, i vissa fall en riktigt bra produkt. Det största bakslaget fick Lee Daniels stå för med "The Paperboy", där vi hade Nicole Kidman, Zac Efron och Matthew McConaughey i rollistan. Trots att filmen fick en rejäl buzz i Cannes, där Daniels premiärvisade sitt alster, blev det en rejäl flopp. Filmen spelade endast in 1,3 miljoner dollar i USA och det är ett chockerande dåligt resultat. Som tur var produktionsbudgeten ganska låg, 12,5 miljoner dollar. Men det blev ändå en kännbar förlustaffär. (Observera att det inte räcker att en film spelar in produktionsbudgeten för att den ska plus minus noll. 2-2,5 gånger budgeten krävs för att film ska få tillbaka insatsen.)

Det gick dock bättre för Andrew Dominiks "Killing Them Softly". Med Brad Pitt borde det ha blivit en god affär, men filmen lyckades med nöd och näppe gå plus minus noll. Steven Soderberghs film "Haywire" spelade in nästan lika mycket pengar som "Killing Them Softly", men Soderbergs film hade dessvärre en högre budget och resultatet blev därför en förlustaffär. "Haywire" spelade in 33 miljoner dollar och produktionsbudgeten var 23 miljoner.

En film som fick väldigt goda omdömen var Pete Travis "Dredd". Filmen har 77% "fräschhet" på Rotten Tomatoes, det är väldigt högt för en actionfilm. Det borde innebära att biopubliken borde bli nyfikna och kolla in vad alla snackar om. Men nej, det blev förlust även för "Dredd". Totalt spelade in filmen in 32 miljoner på en produktionsbudget av 50 miljoner dollar.

2013 fick heller ingen bra inledning. Det var många Arnold-fans som såg fram emot actionhjältens comeback i actionrullen "The Last Stand", men eftersom filmen floppade undrar man var fansen tog vägen? Hittills har filmen knappt spelat in en fjärdedel av sin budget.

Hur ska vi tolka detta? Vi vet att många gärna protesterar när en film blir PG 13, klassen under Rated R, men alltmer tyder allt på att man inte alls vill ha Rated R-filmer. Är det kanske lika bra att MPAA begraver Rated R för gott, då folk har ett bristande intresse av sådana filmer? Nej, det tror jag inte.

Men däremot ser jag en fara i att Rated R-filmer har så svårt att gå med vinst, det bådar inte gott för framtiden. När inte ens actionrullar som självklart ska vara Rated R inte lockar biopubliken längre, då kan man konstatera att det ser riktigt mörkt ut för såna filmer. Det enkla sättet att stoppa den här nedförsbacken är att visa sitt stöd och verkligen gå och se 15-årsfilmerna när de går upp på bio. Om nu inte filmmarknaden bara ska göra snällare filmer framöver, är det enda lösningen. Det är som alltid biopubliken som bestämmer vilka filmer som ska produceras.  Det är enkelt, vill du ha fler Rated R-filmer, gå iväg till biografen och se dem.

Kommande Rated R-filmer:

Bullet to the Head

Hansel & Gretel: Witch Hunters

Stand Up Guys

A Good Day to Die Hard

De här blir PG-13:

Man of Steel

Beautiful Creatures

Mama

Warm Bodies

| 28 januari 2013 20:01 |