Film

Skribent

Anders Nilsson

6 april 2021 | 17:30

Dubbel sci fi-kalkon med Bruce Willis – hur gick det så fel?

“Breach” och “Cosmic Sin” får en att längta tillbaka till Bruce Willis storhetstid. Men är hans spejsiga B-filmsroller så usla som det sägs?
Fenomenet med “twin films” tycks aldrig upphöra. Ja, ni vet när filmer i Hollywood kommer i par: nära i tid, i samma genre och med snarlika upplägg. “Armageddon” och “Deep Impact” är ett av många exempel och trenden håller i sig. Bruce Willis är nämligen aktuell i inte mindre än två sci fi/action-filmer, som tyvärr lämnar en del att önska. Även om budget inte är allt, framstår “Armageddon” som ett mästerverk i jämförelse.

Hur i h-e blev det så här? Det är trots allt Bruce Willis vi talar om. Nog för att han har haft sin peak och degen måste in; det är bara så sorgligt att se en gammal blockbuster-kung fastna i direkt till video-facket.
 
En av de som drar nytta av karriärdippen är producenten Randall Emmett. Han har byggt ett mindre imperium på att kränga dussinrullar som frontas av åldrade actionhjältar. Förutom Willis jobbar han med namn som Sylvester Stallone, Nicolas Cage och John Travolta. Emmetts näsa för att paketera testosteronstinn action brukar innebära en åtminstone stundtals acceptabel miniminivå. Dock har han varken varit involverad i “Breach” eller “Cosmic Sin” (om det ändå vore så väl).
 
 
Så, vad skiljer egentligen filmerna åt? I “Breach” spelar Bruce Willis en mekaniker på ett slags kosmiskt Noas ark, med en kryosovande befolkning som ska säkra mänskligheten från utrotning. Något går fruktansvärt fel på grund av en alien-parasit som… Japp, vi har sett det otaliga gånger förr. Klaustrofobisk spänning i all ära men först halvvägs in i filmen blir det någon action att tala om, med obefintligt karaktärsbyggande på vägen dit. Det är en bedrift att göra en rymdresa så smärtsamt tråkig.
 
“Cosmic Sin” å sin sida, bjuder på one-liners som: “If you even think about dying, I'll fucking kill you”, i filmen översatt “om du ens tänker på att dö så mördar jag dig fan”. Året är 2524 och här har man kommit en bit i att kolonisera andra planeter. Ondsinta aliens gör att Bruce Willis trötta exmilitär kallas in, för att tillsammans med en gäng andra tuffingar lösa situationen. Det lät i alla fall småkul på pappret.
 
Även om skämskudden får vila mer än väntat, behövs mängder av starkt kaffe för att hålla sig vaken. “Cosmic Sin” vinner duellen med en hårsmån, om man måste välja.
 
 
Mest förmildrande för båda filmerna, är att omslagen ser helt okej ut, som vore de hämtade från Bruce Willis storhetstid. Generiskt men rätt för genren, kan estetiken lura aningslösa Willis-fans att även innehållet håller måttet. Inte för att missunna någon en helkväll med en “double feature”, men att inte utfärda en varning här vore tjänstefel.
 

Bättre sci-fi-filmer att se med Bruce Willis

 
Låt oss trösta oss med att det finns andra futuristiska filmer med Bruce Willis, där hans manér kommer mer till sin rätt:

1. Det femte elementet (1997)
2. Looper (2012)
3. Armageddon (1998)

Halvsågad av MovieZine när det begav sig, se på egen risk:

4. Surrogates (2009)
| 6 april 2021 17:30 |