Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

13 juli 2019 | 14:55

Drama bakom kulisserna av nya "Big Little Lies"-säsongen avslöjat

HBO lät Jean-Marc Vallée ta över kontrollen från den nya säsongens regissör Andrea Arnold, utan att berätta det för henne.
Den första säsongen av "Big Little Lies" blev en enorm succé som ledde till en lång rad av fina priser, bland annat en Emmy till Alexander Skarsgård, vilket gjorde att HBO valde att beställa en ytterligare säsong - trots att serien egentligen var en miniserie.
 
Problemet var bara att den första säsongens hyllade regissör Jean-Marc Vallée redan satt fast i ett annat projekt, "Sharp Objects", och kunde därför inte regissera fortsättningen. Istället lät man Andrea Arnold ta över, enligt Indiewire med ett löfte om att få regissera hela säsongen på det sätt hon själv önskade. Hon tackade givetvis ja.
 

Vallée tog över kontrollen efter inspelningarna

 
 
När inspelningarna var klara hyllades Arnold av skådespelarna för sin vision, men innan hon ens han skicka in en färdigklippt version av det första avsnittet hade Vallée, som fortfarande var exekutiv producent av den ny säsongen, blivit klar med "Sharp Objects" och då flyttades plötsligt hela klippningen till hans hemstad - och Arnold förlorade kontrollen över säsongen.
 
Kort därefter bestämde Vallée att 17 nya inspelningsdagar behövdes för att få den nya säsongen att efterlikna hans första säsong bättre. Avsnitten kapades dessutom ned till 42 minuter per avsnitt, istället för de drygt 50 minuter man hade spelat in (likt den första säsongen) för att få bort de delar av Arnolds regi som inte stämde överens med Vallées. Men i egentligen kapade man bort ännu mer, då man har ersatt en hel del nyinspelat material med callbacks och återanvända scener från den första säsongen.
 
Källor till Indiewire hävdar att det alltid var tänkt att Vallée skulle hjälpa till att klippa den nya säsongen, för att få de båda säsongerna att bli så lika varandra som möjligt. Anledningen att Arnold valdes ska ha varit att hon, likt Vallée, gillar att filma med en handhållen kamera och använda sig av naturligt ljus. Vilket därför skulle underlätta när Vallée skulle klippa om säsongen. 
 

Ingen berättade om planerna för Arnold

 
 
Problemet var bara att ingen hade berättat detta för Arnold, som troligtvis inte hade tackat ja till projektet om hon hade vetat om att hon inte skulle ha någon kontroll alls under klippningen. Arnold har i takt med att allt fler medier börjat rapportera om förhållandena bakom kulisserna valt att inte uttala sig, men HBO har svarat på anklagelserna såhär:
 
- Det skulle inte finnas en säsong 2 av "Big Little Lies" utan Andrea Arnold. Vi på HBO och producenterna är extremt stolta över hennes arbete. Som med alla tv-projekt, arbetar de exekutiva producenterna också med serien och vi tycker att den färdiga produkten talar för sig själv.
 
 
Vad tycker du om den andra säsongen av "Big Little Lies" - har du märkt av dramat bakom kulisserna i den "färdiga produkten"? Kommentera gärna nedan!
| 13 juli 2019 14:55 |