Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 februari 2023 | 07:25

”Draktränaren” blir spelfilm! Flyger in på bioduken våren 2025

Universal följer i Disneys fotspår och gör en remake på en av sina animerade succéfilmer.
Det är dags att ta drakarna och vikingarna till bioduken igen. Populära ”Draktränaren” ska få en spelfilms-remake, skriver Variety.
 
Dean DeBlois som regisserade den animerade trilogin sitter åter i registolen.
 
De tre ”Draktränaren”-filmerna hittills har blivit stora framgångar för DreamWorks Animation med över 1,6 miljarder dollar i intäkter. Den första filmen, släppt 2010, blev även Oscarsnominerad för Bästa animerade film.
 
Filmerna följde den missanpassade unge vikingapojken Hicke som tog hand om en skadad drake, Tandlöse. Tillsammans fick de ge sig ut på äventyr, tackla fördomar och lära sig barnvänliga budskap om livet. "Draktränaren 2" släpptes 2014 och följdes av "Draktränaren 3" 2019 samt flera tv-serier.
 
Universal lär ha arbetat på filmen ett tag, för castingprocessen är redan igång. Man har även satt ett premiärdatum: den 14 mars 2025 landar otecknade ”Draktränaren” på bio.
 
 

Sagan inspirerades av skandinaviska miljöer

 
I en intervju med MovieZine inför den tredje filmen berättade regissören Dean DeBlois hur han inspirerades av miljöer i Norge och Island för sin vikingasaga:
 
- Under "Draktränaren 3" reste vi till Norge, besökte vikingamuseum, tog några utflykter till fjordarna och åkte även till Flåm. Vi gick även med Roger Deakins hela vägen till Svalbard och fotograferade glaciäerna, fjordarna och isbjörnarna - vilket var fantastiskt. Jag spenderade även lite tid i Island, så den allmänna fascinationen av Vikingatiden samt kvarlevorna har skapat denna passion att bilda vår egna fantasifulla rekreation av dessa saker inom vår värld.
| 16 februari 2023 07:25 |