Serie

Skribent

MovieZine

6 september 2022 | 12:50

"Drag Race Sverige" har hittat sin programledare

Vem är Sveriges svar på RuPaul Charles? Nu vet vi äntligen svaret.
När den populära tävlingssåpan "RuPaul's Drag Race" får en svensk version till våren är det Robert Fux som leder juryn. Skådespelaren, tillika en av Sveriges mest kända dragqueens, ser fram emot att leda jakten på nästa svenska dragstjärna.
 
– Det känns oerhört roligt och hedrande att få uppdraget att leda "Drag Race Sverige"! Inte många länder i världen har haft en så levande och mångskiftande dragkultur som Sverige och nu ska vi visa upp det för omvärlden. Jag ser fram emot att ta del av deltagarnas hantverk och scenkonst när de bjuder tv-publiken på extra allt och tävlar om en värdig drottningtitel. Det kommer bli en unik blandning av kamp, kärlek, show och glitter, säger programledaren.
 
Robert Fux programleder svenska "Drag race" för SVT
 
Fux har varit en del av Stockholms klubbscen och hbtq-community sedan slutet av 90-talet. År 1999 kröntes han till Miss Pride och började turnera med dragperformance-gruppen Cunigunda. Han är också skådespelare på heltid sedan 2006 och tillhör Stockholm Stadsteaters fasta ensemble. Senast medverkade han i sin egen gotiska drag-musikal "Dragshow – En nära döden-upplevelse".
 
– Vi har jobbat flera år med att säkra "Drag Race" för SVT och varit i dialog med Robert Fux under lång tid. Nu äntligen är det dags! Jag är stolt över att Robert vill leda programmet, jag kan inte tänka mig en mer lysande programledarstjärna för denna extravaganta programsatsning, säger Anton Glanzelius, programbeställare SVT.
 
"Drag Race Sverige" produceras för SVT av Mastiff. Planerad sändning våren 2023.
| 6 september 2022 12:50 |