Film

Skribent

Robin Hakanen Martio

20 januari 2020 | 11:20

"Dolittles" prognos ser inte bra ut - kan gå back 100 miljoner dollar

Flytta på dig "Cats", den senaste storsatsningen "Dolittle" förväntas bli en ännu större flopp.
Man kan inte säga att filmstudion Universal har haft det lätt på senaste tiden. Efter att den påkostade filmatiseringen av teatermusikalen "Cats" varken gick hem hos kritiker eller publik, så verkar nu traditionen bäras vidare av ett nytt påpälsat gäng; i "Dolittle" ser vi Robert Downey Jr. i huvudrollen som läkaren med förmågan att kommunicera med djur. En premiss där bevisligen väldigt mycket kan gå fel.

"Dolittle" väntas förlora så mycket som 100 miljoner dollar i intäkter, enligt prognoser av ett flertal finansiella experter, rapporterar The Wrap.
 
Skälet är enkelt; det är ett resultat av en till synes alldeles för stor budget och för dåliga öppningssiffror. I USA kammade filmen enbart hem 30 miljoner dollar på de första fyra dagar som följde premiären, med globala intäkter på 50 miljoner dollar.

Om det känns som hyfsade summor så får man ha i åtanke att "Dolittle" rapporteras ha en budget på hela 175 miljoner dollar. Då är inte marknadsföringen medräknad.
 
 
Det finns dock en svag låga av hopp i mörkret att filmen inte ska bli ett totalt finansiellt fiasko (åtminstone hamna på plus-minus-noll), och det är om filmen presterar bättre än förväntat i de regioner där den fortfarande inte haft premiär (bland annat Frankrike, Kina och Storbritannien). Men med de ofördelaktiga recensionerna som cirkulerar kan det bli lättare sagt än gjort.
 
"Dolittle" får svensk biopremiär på fredag.
| 20 januari 2020 11:20 |