Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

12 november 2021 | 12:00

Allt du behöver veta om ambitiösa opioid-dramat "Dopesick" på Disney+

MovieZine har träffat skådespelaren Will Poulter och den Oscarsvinnande regissören Barry Levinson, för att ta reda på allt du behöver veta om "Dopesick".
Handlingen i "Dopesick" är baserad på Beth Macys bok med samma namn. Men både boken och miniserien är givetvis helt och hållet baserade på den verkliga historien bakom den amerikanska opioidkrisen, som har krävt över en halv miljon människors liv i USA under de senaste 20 åren. Den siffran tar dessutom enbart hänsyn till hur många som har dött av en överdos, inte alla som drabbats av missbruk och på olika sätt förstört både sina egna och anhörigas liv på olika sätt under den här tiden.
 
Oroväckande och förbluffande nog, så går det i princip att spåra hela den här krisens början till ett specifikt ställe - nämligen Sackler-familjen och deras läkemedelsföretag Purdue Pharma. Inledningsvis påstod företaget att det opioidbaserade läkemedlet OxyContin var unikt i sitt slag, eftersom mindre än 1% av användarna skulle kunna utveckla ett beroende.
 
Sedan utnyttjade Purdue Pharma varje hål i lag efter lag, eller mutade sig förbi de man inte kunde komma runt på andra sätt, för att se till att helt vanliga människor med småkrämpor började ta deras läkemedel. Och göra Sackler-familjen ofantligt rika på kuppen.
 
Large 83bd73e6b3aece392ba002eb74331d30 dopesick2
Michael Stuhlbarg (i mitten) som Richard Sackler under ett styrelsemöte i "Dopesick". 
 
Folk med dåliga ryggar, knän och andra småskador som tidigare fått klara sig på vanliga värktabletter (i stil med våra Alvedon och Ipren här i Sverige)... kunde plötsligt lägga vantarna på medicin som tidigare använts av cancerpatienter i livets slutskede. Tv-skaparen Danny Strong ("Empire", "Game Change") har tagit sig an en berättelse som många har hört talas om i förbifarten, men i de allra flesta fallen inte har haft en aning om hur det faktiskt började. 
 
"Dopesick" har dessutom lyckats samla en imponerande skara av skådespelare där Michael Keaton, Will Poulter, Rosario Dawson, Kaitlyn Dever, Michael Stuhlbarg och Peter Sarsgaard axlar några av de största rollerna. 
 
Kaitlyn Dever och Michael Keaton i "Dopesick".
 
Inför den svenska premiären har MovieZine fått chansen att prata ostört med både den Oscarsvinnande regissören Barry Levinson ("Rain Man"), som regisserat seriens två första avsnitt, samt skådespelaren Will Poulter ("Guardians of the Galaxy Vol. 3").
 
I slutet av artikeln finns hela vårt samtal med Levinson, om de mer praktiska och kreativa besluten kring produktionen, att se i en videointervju. Men vi inleder här nedan först med vårt samtal tillsammans med Poulter, som tillsammans med Keaton låter oss förstå hur OxyContin kunde etableras så snabbt och effektivt i stora delar av USA. Han börjar med att berätta varför det kändes som en självklarhet att hoppa ombord på projektet.
 
- "Dopesick" är en serie som verkligen berättar en både förkrossande, viktig och fortfarande pågående berättelse. Det var utan tvekan en chans jag bara var tvungen att tacka ja till. En produktion av den här kalibern. Jag kände visserligen bara vagt till vidden av opioidkrisen innan, men hade inte någon koll alls på detaljerna kring hur det här problemet hade växt fram och skapats i USA.
 

"Alla är så uppskrämda och rädda för att bli stämda av Purdue Pharma"

 
Will Poulter som Billy Cutler i "Dopesick".
 
Du spelar en av många Purdue Pharma-anställda vars jobb var att åka runt till olika läkare och se till att man började skriva ut OxyContin till sina patienter. Vet du om din karaktär är baserad på en specifik person eller om han är mer av ett ihopkok - som representerar flera olika personer med samma typ av arbete?
 
- Min karaktär är definitivt en slags sammanslagning av flera olika Purdue Pharma-säljare. Men även om inte just Billy Cutler finns på riktigt, så är han ändå baserad på flera verkliga personer som var anställda där under den här perioden. Danny [Strong, skaparen] pratade faktiskt själv med flera av säljarna under tiden som han höll på att skriva miniserien, vilket verkligen underlättade mitt arbete med att sätta mig in i karaktären sedan.
 
- För en av anledningarna till att jag själv inte fick chansen att snacka direkt med någon av dem, är för att nästan alla är så uppskrämda och rädda för att bli stämda av Purdue Pharma... eller har redan stämts och sitter fast i olika rättsliga förhandlingar. Det verkar nämligen ha varit ett vanligt hot när någon valde att lämna företaget, efter att ha förstått vad man höll på med.  
 
Nu ska jag givetvis inte dra allt för stora liknelser mellan Purdue Pharma och Marvel här... men du får kanske passa på att njuta av att få prata någorlunda fritt under just den här pressturnén inför "Dopesick"-premiären. För snart kommer du väl få börja vakta din tunga lika mycket som en gammal Purdue Pharma-säljare? Jag måste givetvis passa på att gratulera till rollen som Adam Warlock och inträdet till MCU!
 
- Hahahaha! Nu när du säger det så, det har du ju faktiskt helt rätt i. Men, tack ändå! Jag är givetvis bara tacksam och glad över att ens få chansen att axla den här rollen!
 

"Vanliga människors liv har förstörts på grund av det här"

 
Will Poulter och Michael Keaton i "Dopesick". 
 
Din karaktär spenderar väldigt mycket tid med Michael Keatons karaktär, en ensam familjeläkare i ett gruvsamhälle. Hur var det att få arbeta så mycket tillsammans med honom under inspelningarna av "Dopesick"?
 
- Jag hade en otrolig tur att få arbeta så mycket med Michael! Han är en skådespelare som jag har beundrat under en väldigt lång tid. Han är trots allt gamla Batman, du vet. Så att nu få spela en karaktär som hade en så pass nära relation med hans karaktär, var verkligen ett privilegium att få vara med om. Han var fin mot mig. Det var också fascinerande att bara få beskåda den sortens erfarenhet som han besitter. På nära håll... nästan varje dag när jag gick till jobbet. Det var utan tvekan en dröm som gick i uppfyllelse för mig under inspelningarna tillsammans med honom.
 
"Dopesick" berättar en historia som har varit ganska svår att greppa tidigare, eftersom händelseförloppet varit utspritt under så lång tid. Finns det något särskilt du själv hoppas att tittarna kommer att bära med sig efter att ha sett färdigt miniserien?
 
- För det första så är det en berättelse om orättvisa. Varje gång vi får chansen att dra uppmärksamhet till hur "systemet" lyckas utnyttja stora mängder av människor, till några få personers vinning - så känns det viktigt att göra det. Du vet, öka folks medvetenhet kring vad som faktiskt har hänt och fortsätter att hända.
 
- Mer än allt annat hoppas jag också att folks empati och förståelse gentemot alla som har fallit offer för opioidmissbruk kommer att öka. För det finns väldigt mycket stigma kring det i dagsläget. Mestadels på grund av att de flesta helt enkelt inte har förstått... hur helt vanliga människors liv har förstörts på grund av det här. Jag hoppas verkligen att "Dopesick" kan förändra den uppfattningen och bilden av hur en opioidmissbrukare kan se ut och komma ifrån. Hur det var möjligt för så många människor att drabbas av den här krisen.
 
 

"Det går inte riktigt att berätta just den här historien linjärt"

 
MovieZine fick även chansen att snacka med regissören Barry Levinson, som står bakom regin av de två första "Dopesick"-avsnitten. Mellan åren 1980-1992 knep Levinson sex Oscarsnomineringar - och plockade hem en vinst i kategorin för bästa regissör för "Rain Man" med Dustin Hoffman och Tom Cruise. 
 
Under vårt samtal berättar Levinson exempelvis hur han slutat att tänka i banor kring vad han hoppas att tittarna ska ta med sig efter att ha tittat på något han regisserat. "Det är nästan för pretentiöst att hoppas på att folk ska ta till sig något på ett visst sätt". Istället hoppas han bara att folk ska titta och dra sina egna slutsatser efteråt. Vi får även höra mer om hur han fick nys om projektet, samt om beslutet att hoppa fram och tillbaka i tiden som bästa möjliga sätt att berätta just den här berättelsen.
 
- Det går inte riktigt att berätta just den här historien linjärt från början till slut. Eftersom den utspelar sig under så lång tid så skulle många av karaktärerna inte hinna introduceras förrän precis i slutet. Det blir liksom inte bra. Dannys beslut att låta oss hoppa fram och tillbaka i tiden löser det problemet, men visar även effektivt upp hur lång tid allt faktiskt tog.
 
 
De två första avsnitten av "Dopesick" finns nu tillgängliga hos Disney+. Miniserien kommer att bestå av totalt åtta avsnitt. 
 

Läs också: Will Poulter spelar Adam Warlock i ”Guardians of the Galaxy vol. 3”

 
Kommer du att ge "Dopesick" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 12 november 2021 12:00 |