Film

Skribent

Patrik Linderholm

3 juli 2023 | 19:00

6 dolda sommarpärlor att se på bio

Sommarens biopremiärer innefattar inte bara Barbie och Tom Cruise.
Sommartider brukar betyda att biorepertoaren är fylld av storslagna blockbusters som slåss om publikens uppmärksamhet, och årets späckade schema är inget undantag.
 
Men låter man blickarna glida förbi alla superhjältefilmer och actionfranchises så finns det många mindre guldkorn att upptäcka också. Här är sju doldisar som går att kolla in de närmsta månaderna!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Sick of Myself" (nu på bio)

 
I denna norska succé, som visades i Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes förra året, får vi följa snart 30-åriga Signe som är omgiven av framgångsrika unga kreatörer i Oslos kulturkrets. Efter ett missförstånd vid en olycka tar hon dock tillfället i akt att bli känd på sin offerroll. Men hur långt är hon villig att gå egentligen? Regissören Kristoffer Borglis långfilmsdebut är en snygg satir om vår självupptagna samtid.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Marinette" (Biopremiär 14 juli)

 
Marinette Pichon är en av Frankrikes genom tidernas bästa kvinnliga fotbollsspelare. Men vägen till framgång var inte den lättaste. Denna biopic berättar om hennes resa i en mansdominerad bransch, att hantera fördomarna och komma ut som gay. I huvudrollen som Marinette ser vi Garance Marillier, som imponerat i Julia Ducournaus omtalade filmer "Raw" och "Titane".
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"War Pony" (Biopremiär 4 augusti)

 
Med amatörskådespelare som själva är uppvuxna i Pine Ridge-reservatet i South Dakota får vi följa två unga män som längtar bort från den begränsande tillvaron i reservatet. Skådespelaren Riley Keough (som senast syntes i tv-serien "Daisy Jones & The Six") regidebuterar här tillsammans med Gina Gammell och bjuder på ett gripande drama om att slå sig loss från samhällets kedjor.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Disco Boy" (Biopremiär 11 augusti)

 
Från Främlingslegionen i Paris till konflikter vid Nigerdeltat förenas två mäns historier i ett laddat möte. Den eminente tyske skådespelaren Franz Rogowski syns i en av huvudrollerna i detta hypnotiska krigsdrama som nominerades till Guldbjörnen på Berlins filmfestival tidigare i år.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Kärlek & avund" (Biopremiär 25 augusti)

 
Mer Franz Rogowski blir det i detta triangeldrama som hyllades på Sundance-festivalen. Filmregissören Tomas (Rogowski) möter Agathe (Adèle Exarchopoulos) på slutfesten för sin film. När han sedan kommer hem till sin make Martin (Ben Whishaw) och berättar att han varit otrogen med en kvinna sätter det igång ett passionerat triangeldrama.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"And the King Said, What a Fantastic Machine!" (Biopremiär 1 september)

 
Från det allra första fotografiet som togs år 1825 fram till dagens Youtube-klimat skildrar de svenska regissörerna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, kända för prisbelönta kortfilmer som "Hopptornet" och "Studio 5", människans 200-åriga relation till kameran i denna fascinerande dokumentär. Filmen är producerad av Ruben Östlunds produktionsbolag och tog hem ett specialpris på Sundance-festivalen tidigare i år. Förhandsvisas redan vid Way Out West i Göteborg i augusti.
 
Hade du dessa filmer på radarn eller är det något du blir sugen på att kolla in? Kommentera nedan!
| 3 juli 2023 19:00 |