Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 maj 2023 | 12:00

Döda skådespelare kan få nytt liv med hjälp av AI

Tom Hanks siar om filmbranschens framtid: "Kommer publiken att bry sig?"
AI är ett hett samtalsämne i Hollywood, och inte bara bland manusförfattare. I takt med att teknologin blir allt bättre - se bara på alla deepfake-parodier som dykt upp online på senare år - uppstår också en rad moraliska frågor. Borde Hollywood återuppliva döda skådespelare bara för att de kan? Och vad tycker skådespelarna om att lämna över sina ansikten och röster för att fortsätta "agera" långt efter sin död?
 
När skådespelaren Tom Hanks ger sig in i debatten i en ny podcastintervju är han inte så kritisk som man skulle kunna tro. Stjärnan siar om en framtid där han själv kan spela ung på nytt, hur länge som helst.
 
- Alla facken, alla agenturer och alla advokatfirmor diskuterar detta just nu. Hur ska man lagstadga kring våra ansikten och röster, som ju är våra egna IP:n?
 
 
Han har redan lånat ut sitt ansikte till den datoranimerade julfilmen "Polarexpressen" för snart 20 år sedan. Och i regissören Robert Zemeckis nästa film "Here" kommer Hanks att föryngras just med hjälp av AI. Han verkar tycka att det är en spännande utveckling som öppnar upp för nya möjligheter:

- Jag skulle nu kunna pitcha sju filmer där jag är i 30-årsåldern. Jag kan bli påkörd av en buss imorgon men fortsätta synas på vita duken, och ingen kommer se någon skillnad. Det är en konstnärlig utmaning men också en laglig utmaning.
 
- Tveklöst kommer folk att veta skillnaden, men kommer de att bry sig?, undrar Tom Hanks.
| 17 maj 2023 12:00 |