KRÖNIKA

Skribent

MovieZine

17 oktober 2015 | 22:00

"Doctor Who" i behov av en ny regeneration

Är det dags för Steven Moffat att lämna över serien?
Den nionde säsongen av "Doctor Who" hade premiär den 19 september på BBC, och är den femte säsongen där Steven Moffat håller i nycklarna till The Tardis. Den Tolfte Doktorn (Peter Capaldi) är ett ansiktslyft sedan den Elfte Doktorn (Matt Smith) lämnat serien, ändå är det fortfarande något som saknas. Kan det möjligen vara så att det inte är Doktorns fel, utan att Moffat överskrivit sin period som producent och det är dags för honom att regenerera sig?

2005 återupplivade Russell T. Davies "Doctor Who" vilket blev en omedelbar framgång. Efter att ha gått igenom fyra säsonger och två regenerationer av Doktorn, (Christopher Eccleston och David Tennant) bugade Russell T. Davies för sig och gav över nycklarna till The Tardis till Steven Moffat som redan var involverad i serien. Moffat gjorde om serien till sin egen och det blev en märkbar skillnad redan från första avsnittet. Serien blev uppenbart mer riktad mot en växande amerikansk publik: den yngre Matt Smith blev den elfte Doktorn, specialeffekterna blev mer påkostade (och påminde mer om George Lucas återutgivning av "Star Wars"-filmerna), könsroller blev stereotypa, karaktärerna mer slätstrukna, de återkommande HBTQ-referenserna slätades över. Doktorn blev mer opersonlig och framförallt blev intrigerna mer komplicerade och långsökta.
Under Russell T. Davies tid visste man aldrig vad som skulle hända. Vem som helst kunde gå förlorad och även om det var en familjeshow behandlade den existentiella frågor som fick en vuxen publik att tänka. När Moffat tog över blev serien mer lättsam och det gick att gissa sig till vad som skulle hände trots att historierna blev mer tillkrånglade. Doktorn kommer alltid som en riddare i skinande rustning och räddar dagen, vilket gör att spänningsmomentet går förlorat, och det enda som får en att fortsätta titta är hoppet om att se trådar som sträcker sig tillbaka till Russell T. Davies tid.

Det märks ändå att Steven Moffat har lyssnat på "Doctor Who"-fans efter att Peter Capaldi blev den Tolfte Doktorn. Moffat har försökte gå tillbaka till Russell T. Davies grundkoncept med mörkare historier och dubbelavsnitt i den nionde säsongen, men även om Capaldi är ett ansiktslyft för serien, så är det fortfarande något som känns överexponerat med Moffats framställning av Doktorn.

Det har funnit många guldkorn under Moffats tid men efter att han tog över har serien blivit mer som fanfiction. Efter fem säsonger känns det som han har spelat ut sin roll vilket får den Tolfte Doktorn att lida. Peter Capaldi är en utmärkt doktor och skulle garanterat göra sig ännu bättre om Steven Moffat gav över nycklarna till The Tardis till någon annan.

”Doctor Who” sänds på lördagar på BBC.

Tycker du det är dags för Steven Moffat att lämna över The Tardis till någon annan? 

Tobias Myrbakk
| 17 oktober 2015 22:00 |