Film

Skribent

Emma

16 december 2013 | 22:01

Djurrättskämpar manar till bojkott av "The Wolf of Wall Street"

Scorseses nya film anklagas för djurplågeri.

Det är en scen på ett kontor där Leonardo DiCaprio spelar tillsammans med en rullskridskoåkande schimpans i människokläder som väcker känslor hos den amerikanska djurrättsorganisationen Friends of Animals. De planerar att vara på plats på filmens premiär i New York imorgon, för att konfrontera Martin Scorsese och de övriga inblandade, enligt Variety.

- När filmen har premiär i New York den 17 december kommer det säkerligen diskuteras mycket om huruvida Leonardo DiCaprio har några Oscarschanser. Vad som med sannolikhet inte kommer att diskuteras är en av Dicaprios medspelare, en schimpans vid namn Chance, och den långvariga skada som åsamkas primater i underhållningsbranschen, säger organisationen i ett uttalande.

Skadan ska enligt organisationen bestå av att ett negativt och neurotiskt beteende utvecklas hos djuren, som bland annat kan leda till en oförmåga att interagera socialt med andra schimpanser.

Organisationen menar att schimpansens närvaro i filmen inte kan motiveras, efter att en av de verkliga personerna som var med om de händelser som skildras i filmen har berättat att de aldrig hade någon schimpans på kontoret.

"The Wolf of Wall Street" skildrar den sanna historien om Jordan Belfort, som på 1990-talet tjänade enorma mängder pengar på falska värdepapper och bedrägeri på Wall Street, och levde ett jetsetliv med fester och droger. Filmen har redan figurerat i Oscarssnacket, och har utsetts av amerikanska filminstitutet som en av 2013 års tio bästa filmer.

Kritiken mot filmen kommer i ett extra känsligt läge för Hollywood. För några veckor sedan uppmärksammades världen på att missförhållanden kan ha varit vanliga vid användandet av djur i film.

| 16 december 2013 22:01 |