Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 januari 2022 | 09:00

Disneys senaste beslut får Pixar-anställda att se rött

"Man kan lugnt säga att vi alla känner oss extremt besvikna."
I fredags meddelade Disney att den kommande Pixar-filmen ”Röd” går direkt till streaming i vår, istället för sin planerade biopremiär. Ett beslut som grundas i att pandemin fortfarande bromsar biobesöken - och att de senaste två animerade Pixar-filmerna ”Själen” och ”Luca” blev populära på Disney+.

”Med tanke på att biosiffrorna ännu inte återhämtat sig, speciellt vad gäller familjefilmer, behöver vi vara flexibla i beslut kring distributionen av Walt Disney Companys innehåll till publiken världen över”, säger studion till pressen.
 
Kramgo panda går direkt till streaming i mars.
 

"Alla är extremt besvikna"

 
Anställda hos Pixar är däremot inte lika optimistiska av att se sin tredje långfilm på raken skippa stora duken. Förra våren rapporterade vi om missnöje hos animationsstudion när ”Luca” skulle bli av med sin biopremiär. Nu skriver Insider om att frustrationen växer på nytt:

- Man kan lugnt säga att vi alla känner oss extremt besvikna. Fram till idag trodde vi alla att ”Röd” skulle bli vår återkomst till bioduken, och alla på studion var så exalterade att det just skulle bli den här filmen. Så det kändes som ett nederlag, säger en anonym anställd.

Samtidigt uttrycker Pixar-anställda förståelse över att coronafallen ökar, och att Omicron har tvingat Disney att ändra sina ursprungliga planer.

- Det suger, men jag fattar det, säger en anonym källa.

- Med Omicron-smittan på så höga nivåer har jag inte hört någon säga att beslutet att skifta till streaming är fel, kommenterar en annan.
 
Disneys egna film "Encanto" visades på bio.
 

Disneys egna filmer går upp på bio

 
Disney har samtidigt låtit sina egna animerade långfilmer gå upp på bio under 2021. ”Raya och den sista draken” fick en biopremiär samtidigt som den gick att köpa med Premier Access på Disney+. Vinterns musikal ”Encanto” visades exklusivt på bio i 30 dagar innan den kunde streamas vid jul. Detta har tidigare fått Pixar-anställda att ifrågasätta om deras filmer är "mindre värda".

Senast vi kunde se en Pixar-film på bio var våren 2020, då ”Framåt” släpptes just när covid-19 bröt ut i världen. Filmerna ”Själen” och ”Luca” gick direkt till streaming på Disney+ (utan extra kostnad för tittarna) där de har visat sig vara mycket framgångsrika och har lett till många nya prenumeranter, enligt Insider.
 
 
Pixars nästa film efter ”Röd” blir ”Lightyear” med planerad biopremiär i juni… men vi får se hur det blir med den saken.
| 12 januari 2022 09:00 |