Film

Skribent

MovieZine

18 maj 2015 | 17:00

Disneyfilmerna är fulla av återupprepningar

Att vi aldrig märkt det?!
Disneyfilmerna ackompanjerade våra oskyldiga, unga små liv, inte sant? I alla fall för oss födda på 80- och 90-talen. Det är svårt att tänka sig en barndom utan Mufasa, Ariel eller Aladdin vid vår sida, men har vi varit uppmärksamma nog på vad filmerna faktiskt innehåller? De två klippen nedan tog mig lite på sängen, faktiskt, då de visar några väldigt lika klipp från olika Disney-klassiker. Det verkar faktiskt till och med röra sig om exakt samma klipp, fast i olika filmer och med olika karaktärer.
 
Tekniken att använda samma animationer men måla på nya karaktärer ovanpå kallas för "rotoscoping", och när man tänker efter är det väl inte så underligt att Disney velat spara in på resurser där det gått i skapandet av de tecknade mästerverken. Jag har uppenbarligen aldrig lagt märke till likheterna, så det har inte påverkat min njutning av filmerna, men det kan ändå vara intressant för fans av tecknat och animation!
 
Kolla in här:
 
 
Och här:
 
 
Men hur kommer det sig egentligen att Disney återanvänder gamla klipp? Är det för att spara tid och pengar? Enligt denna artikel från bloggen GeekDad handlar det varken om lathet eller snålhet. Det sägs helt enkelt att regissören Wolfgang Reitherman gillade att "spela säkert och använda sekvenser som han visste skulle fungera".

Reitherman har regisserat många Disneyfilmer på 1960- och 70-talet, som "Djungelboken", "Nalle Puhs många äventyr", "Bernard och Bianca", "Micke och Molle" och "Svärdet i stenen", och många av "stölderna" i klippen ovan bär hans signatur.
 
Hade du lagt märke till likheterna i Disneyfilmerna?
| 18 maj 2015 17:00 |