Serie

Skribent

Alexander Kardelo

13 september 2023 | 16:00

Disney+ träffar rätt med skruvad ny skräcksatir: "Galet underhållande"

Social satir möter psykologisk thriller i "The Other Black Girl", och recensenterna jublar.
Vad får man om man blandar Jordan Peeles "Get Out" med den skruvade arbetsplatsen i "Severance"? Redan av trailern blev vi sugna på "The Other Black Girl", en genrehoppande skräckkomedi som vill prata om det här med att ha "fel" hudfärg på en arbetsplats.
 
Nu när serien äntligen släpps på Disney+ är de flesta recensionerna starkt positiva:
 
"Serien balanserar på samma tankekittlande linje mellan terror och komedi som gör Jordan Peeles "Get Out" så briljant", tycker Variety. "Här finns galna ögonblick men överlag är den rätt smart."
 
Även Hollywood Reporter gillar premissen och genremixen: "Arbetsplats-drama möter skarp satir och en skruvad skräckberättelse, allt i ett galet underhållande paket".
 
Skådespelarna Sinclair Daniel och Ashleigh Murray hyllas av kritikerna.
 
Handlingen följer Nella, den enda svarta tjejen på det prestigefyllda bokförlaget där hon jobbar. Hon är van vid att ses som en outsider men desperat efter en vän, och blir därför glad när ännu en svart tjej anställs. Nella och nykomlingen Hazel finner snart varann. Men när Hazel börjar klättra i karriären upptäcker Nella något mystiskt om både sin kollega och sin arbetsplats...
 
"Du kommer inte veta om du ska skratta eller skrika - det är okej med båda. Serien är en sensationell komisk thriller, tonmässigt en berg-och-dalbana på tio kvicka halvtimmesavsnitt, och går från en "Djävulen bär Prada"-liknande satir till en djärv radikalt laddad twist på "The Stepford Wives" galenskap", skriver TV Insider.
 
Något mer kritiska AV Club skriver att "arbetsplatssatiren är mer intressant än det läskiga, för det finns äkta skräck i att se hur en svart person kämpar sig fram i arbetslivet. Det hjälper inte att den Jordan Peele-aktiga twisten är absurd".
 
Zakiya Dalila Harris skrev boken som Hulu-serien bygger på. Nu finns alla tio avsnitt ute på Disney+. Kommer du titta?
 
| 13 september 2023 16:00 |