Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 juli 2023 | 14:30

Disney+ spenderade 50 miljoner dollar på rymdfilm - nu ryker den från tjänsten

Familjefilmen från "Stranger Things"-producenten är spårlöst borta från Disneys streamingtjänst.
En ny originalfilm från Disney+ får lämna streamingtjänsten efter bara sju veckor. "Crater", en science fiction-rulle gjord för en ung publik som hade premiär den 12 maj, är nu spårlöst försvunnen.
 
Enligt sajten What's On Disney Plus är detta en del av Disneys omdiskuterade strategi för att spara pengar. Tidigare under våren plockade man bort närmare 100 olönsamma filmer och serier, inte minst fortsättningen på "Willow". Den 30 juni rök ytterligare ett dussin titlar - bland dem serierna "Alaska Daily" och "The Company You Keep".
 
"Crater" sticker ut då det är en färsk originalfilm som knappt hann hitta sin publik. Med en prislapp på 50 miljoner dollar (ca 500 miljoner kronor!) är det ett relativt påkostat projekt som Disney nu har valt att avskriva helt.
 
Filmen handlar om en grupp barn som växer upp på en koloni på månen. För regin står Kyle Patrick Alvarez ("Tretton skäl varför") och Shawn Levy ("Stringer Things") är en av producenterna. I den unga casten finns bland andra Mckenna Grace, känd från "Ghostbusters: Afterlife". Det är just nu oklart om "Crater" någonsin kommer att visas igen.
 
 
Med ett snittbetyg på 5,3 på IMDb är "Crater" kanske inte den bästa filmen som debuterat på Disney+. Men flera av tittarna har varit riktigt positiva.
 
En kommentar jämför den med klassikerna "Stand by Me" och "The Goonies" fast på månen. "Det är lätt att kritisera den här typen av filmer, men den är tänkvärd och mina pojkar på 7 och 11 år satt som fastklistrade" skriver en annan. En recension hos MovieWeb kallar den för "inspirerande och mogen" - en typ av familjefilm som Disney uppenbarligen inte längre ser något värde i.
 
Det är en trist utveckling som vi ser hos streamingtjänsterna, som i flera år överspenderat på content och nu försöker rädda sitt skinn och sina kvartalsresultat. 
| 4 juli 2023 14:30 |