Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

8 april 2020 | 08:52

Disney kan släppa flera av sina biofilmer direkt på Disney+

Disneys ordförande Bob Iger säger att "Artemis Fowl" bara var början.
Coronapandemins effekter har redan drabbat filmindustrin på oväntade sätt, och fler omställningar är att vänta.

För Walt Disney innebär stängda biografer att flera stora filmer har blivit försenade. Vissa har redan hittat sin plats på streamingtjänsten Disney+. Nyligen blev det ju känt att den påkostade familjefilmen "Artemis Fowl", planerad för biopremiär i maj, skippar bio helt och hållet och släpps digitalt.

Fler kan det bli, enligt Bob Igers intervju med Barron's:

- Det finns några filmer som vi har beslutat att lägga upp på Disney+. Vi har redan tillkännagett en, "Artemis Fowl", som skulle ha gått upp på bio. Andra har vi helt enkelt flyttat fram.
 
De största filmerna väntar på biodatum 
 
Disney såg till att släppa "Frost 2" tidigare än tänkt, och även Pixars film "Framåt" kom ut på streaming kort efter biopremiären. Men när det kommer till blockbusters som "Mulan" eller "Black Widow" väntar man hellre på att visa dem på stor duk:

- Vad gäller filmer som kommer efter "Artemis" så kan det bli några till som hamnar direkt på Disney+, men för de flesta stora filmerna väntar vi på passande premiärdatum. Några av datumen har vi redan släppt, säger Iger.

Den pågående pandemin kommer bli en dyr historia för filmindustrin, med förlorade i täkter på runt 10 miljarder dollar världen över. En klen tröst för alla filmälskare är möjligheten att se vissa filmer tidigare hemifrån.
 
Disney+ lanseras i Sverige någon gång i sommar.