Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 mars 2017 | 16:00

Disney har spännande planer för ”Mulan” och ”Aladdin”

Niki Caro och Guy Ritchie jobbar på att filmatisera två animerade klassiker från 90-talet, båda med en annorlunda touch.
Den efterlängtade sagomusikalen ”Skönheten och Odjuret” har gått upp på biodukarna, och spås bli en rejäl publiksuccé för Disney. Studion har på senare år gjort spelfilm av flera animerade klassiker, och de är långt ifrån klara. Bland deras närmaste film-adaptioner finns både ”Mulan” och ”Aladdin”. 

Sean Bailey, filmchef på Walt Disney Studios, berättar om hur filmerna kommer att skilja sig från sin animerade förlaga. Närmast är en moderniserad tolkning av ”Aladdin” av action-regissören Guy Ritchie.

- Guy blev intresserad av att göra en Disney-film. När vi började prata om ”Aladdin” sa han: ”Mina filmer handlar om småkriminella som lever på gatan. Det är vad jag kan. Och Aladdin är en klassisk småbuse som vill göra gott för sig.” 

- Han har tänkt ut en egen version av den historien, som samtidigt respekterar Disney-känslan. Vi vill inte påstå att vi har en mall till de här filmerna, då skulle vi bli kreativt självbelåtna. Tanken på en energisk Disney-musikal av Guy Ritchie känns som något vi inte har gjort förut, säger Bailey till Vulture.



Några sånger lär det däremot inte bli i nya ”Mulan”, som regisseras av Niki Caro (”Whale Rider”). Filmen baseras på en kinesisk legend, om en ung kvinna som klär ut sig till man för att gå med i armén. 

- ”Mulan” är ju en berättelse om en stark kvinna, men vi kan också göra något nytt med denna nytolkning. Vi kan ge historien lite mer muskler, styrka och en touch av Ridley Scott. 

Det framgår tyvärr inte hur denna "Ridley Scott-känsla" ska utmärka sig. Men det är viktigt för Disney att hitta den rätta balansen mellan att ge fansen vad de vill ha, och leverera en film som känns ny och spännande. Bailey lovar:

- Vi kommer lägga ner mycket tid på att prata om hur vårt avtal med publiken ser ut på varje film. Det finns ju vissa saker som bara måste vara med i ”Aladdin”.

Läs mer om Disneys 5 kommande remakes här...


Nu när "Skönheten och Odjuret" är släppt, vilken kommande Disney-film lockar dig mest? Kommentera nedan.
| 18 mars 2017 16:00 |