Film

Skribent

Alexander Dunerfors

17 mars 2017 | 15:00

5 Disney-adaptioner på gång efter ”Skönheten och Odjuret”

Härnäst ska gamla tecknade favoriter som Dumbo och Mulan bli spelfilm.
Walt Disney har fått dille på att återanvända gamla sagor. Och varför inte, så länge det fungerar så här fint? 

”Alice i Underlandet”, ”Berättelsen om Askungen” och ”Maleficent” var bara början. Förra årets ”Djungelboken” blev en gigantisk biosuccé, och allt tyder på att ”Skönheten och Odjuret” kommer att överskugga dem alla. Det vinnande konceptet verkar ligga i att uppdatera filmerna med dagens alla CGI-trollkonster, en stark rollista och en visionär regissör som vet precis vad man ska tillföra - och vilka bitar publiken kräver att filmerna behåller.

De närmaste fem åren kommer vi att få se många fler spelfilmer i samma anda. Ingen Disney-klassiker går säker från remake-fabriken, men förhoppningsvis görs de här fem filmerna tillräckligt moderna och bra för att göra alla fans nöjda.

Mulan (2 november 2018)


Berättelsen om den unga kinesiska flickan som tar sin fars plats i armén. Animerade ”Mulan” kom hösten 1998, och exakt 20 år senare är det dags för en spelfilm. Regissören Niki Caro är närmast aktuell med dramat ”The Zookeeper’s Wife”.Cruella (2018)


Långt innan Disneys pågående spelfilmstrend, år 1996 närmare bestämt, gjorde de film av ”101 dalmatiner” med Glenn Close som en grym Cruella de Vil. Nu går rollen istället till Emma Stone, och kanske får vi se en annan sida av den ondsinta pälsbäraren - ungefär som i ”Maleficent”?Dumbo (2018-2019)


Tim Burton går från besynnerliga barn till besynnerliga djur. ”dumbo” är filmen som hunnit bli 75 år gammal, men fortfarande lämnar publiken gråtandes när den lilla elefanten med stora öron blir utstött på cirkusen. Burton är mitt uppe i casting-processen av de mänskliga huvudrollerna, och har redan Eva Green och Danny De Vito klara.Aladdin (2018-2019)


En gatupojke, en magisk lampa, en ande, tre önskningar, en vacker prinsessa, en elak rådgivare till sultanen… Aladdins berättelse behöver ingen närmare presentation, men vi har ännu aldrig sett den som spelfilm. Det ska Guy Ritchie ändra på. Frågan är om det blir ett fartfyllt actionäventyr som flera av hans andra filmer? Han kräver dock att skådespelarna ska kunna både sjunga och dansa, när inspelningen börjar i sommar.Lejonkungen (2019)


Efter framgångarna med ”Djungelboken” har regissören Jon Favreau fått Disneys förtroende att adaptera den kanske mest älskade animerade filmklassikern. ”Spelfilm” är nog inte rätt ord i sammanhanget, det här kommer bli mestadels CGI-animerat på samma verklighetstrogna sätt som i fjolårets djungeläventyr. Donald Glover gör rösten till Simba, medan James Earl Jones återvänder som Mufasa.Dessutom på gång:


Ovanstående titlar är bara början. Disney planerar också spelfilmsversioner av ”Nalle Puh”, ”Peter Pan”, ”Svärdet i Stenen”, ”Pinocchio”, ”Tingeling” och ”Den lilla sjöjungfrun”, och säkert fler som vi inte känner till än. Och så fort Jon Favreau är klar med "Lejonkungen" ska han börja på uppföljaren ”Djungelboken 2”

Läs också: 7 Disney-filmer du bör se om som vuxen
Vilken Disney-filmatisering ser ni mest fram emot? Kommentera nedan.
| 17 mars 2017 15:00 |