Film

Skribent

Mats Karlsson

14 december 2017 | 20:30

Disney/Fox-affären genererar många frågetecken

Medan hardcore-fansen jublar finns det mycket som har en väldigt osäker framtid.
Idag offentliggjorde Disney det många redan visste, att Fox blir en del av den gigantiska studion Disney. Men är verkligen allt bara positivt? Det får ju självklart tiden utvisa, men i dagsläget finns det flera frågetecken som är värda att poängtera.
 

Det positiva:

 
Marvelkaraktärerna X-Men och Fantastic Four flyttar hem
 
Det är denna punkt som har fått alla hardcore-fans att jubla högt. Att Marvel Studios får tillbaka sina karaktärer är positivt, även om det inte är avslöjat exakt vad Marvelchefen Kevin Feiges planer är.
 
Alla "Star Wars"-filmer under samma distributionsparaply
 
Fox hade fram till detta episka signerande fortfarande distributionsrättigheterna för originaltrilogin (Star Wars 4-6), men nu får Disney möjligheten att jobba obehindrat med alla delar i rymdsagan.
 
Fler filmer till den egna streamingstjänsten
 
Disney och flera andra studios planerar att starta stremingstjänster för sina filmer, men för filmtittaren blir det dyrt. Dagens affär innebär att Disneys filmbibliotek expanderar ganska rejält och får mer filmer för pengarna, som är positivt för alla streamingskunder.
 

De oundvikliga frågetecknen

 
Animationsstudion Blue Sky
 
Fox har haft stora framgångar med framför allt "Ice Age"-filmerna och eftersom Disney äger Pixar finns det anledning att fundera på vad Disneys kommande drag blir. Om Disney låter Blue Sky bli en del av Pixar ser det mörkt ut för de uppstickande animerade filmerna från den forna Fox-ägda studion.
 
Alien
 
De nya Alien-försöken har haft sina utmaningar, men Ridley Scott ger inte upp, han har flera idéer på lut som han vill förverkliga. Frågan är om Disney kommer att vara lika medgörliga som Fox har varit.
 
FX och FXX
 
Fox har som bekant två intressanta kanaler, kabelkanalen FX och komedikanalen FXX. Hur ser framtiden ut för serier som "Fargo", "Always Sunny in Philadelphia" och "American Horror Story" för att ta tre exempel?
 
Vågade filmer
 
Oron bland filmnördarna är stor för filmerna som verkligen sticker ut från mängden. Exempel på sådana filmer är "Kinsey", "Little Miss Sunshine", "The Wrestler" och årets "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" och "The Shape of Water". Hur kommer Disney göra med Fox Searchlight som har släppt de nämnda filmerna? Låter man studion jobba som de alltid har gjort eller vilka förändringar kan vi räkna med?
 
Den filmiska variationen minskar
 
Det blir en filmstudio mindre för filmmakare att pitcha sina idéer för och kompromisserna mellan regissör och studio kommer att öka. Hur man än vrider och vänder på det kan det aldrig bli något positivt, för det blir ett tråkigare filmklimat för regissörer med utmanande visioner.
 
Konkurrensen minskar
 
Att en filmstudio blir så gigantisk stor medför sina utmaningar för den totala filmmarknaden. Det blir tveklöst svårare för konkurrenterna att hävda sig och de behöver ta fram alternativa strategier om de inte ska bli uppätna.
 
R-Rated
 
Även om Disney-chefen Bob Iger har berört och delvis besvarat frågan finns det all anledning att fundera över Disney kommande drag i denna fråga: "Det kan finnas en möjlighet för ett R-rated Marvel-märke". Med andra ord, inte ett rungande ja för R-Rated från Iger.
 
Slutligen en liten bonuspunkt angående Comic-Con
 
Disney har tidigare skippat Comic-Con i San Diego och med dagens köp blir man en ännu större maktfaktor. Om Disney av någon anledning bestämmer sig för att skippa ett Comic-Con skulle det resultera i att det blir väldigt tomt i Hall H det året.
 
Vad känner ni själva mest oro över? Eller är allt bara positivt?
| 14 december 2017 20:30 |