Skribent

Erika Jarhed

28 februari 2023 | 14:00

Disney sörjer: Legendaren Burny Mattinson död

Efter en 70 års lång karriär har nu en trogen Disneyskapare avlidit. Burny Mattinson har jobbat hos studion sedan 1950-talet.
Animatören, regissören och producenten Burny Mattinson har avlidit vid 87 års ålder och sörjs nu av Walt Disney Company. Mattinson började arbeta hos Disney under 1950-talet och är den sista anställda som arbetade på produktionsbolaget när Walt Disney drev det.
 
Jennifer Lee, kreativ chef på Walt Disney Animation Studios, kommenterar Mattisons bortgång i ett uttalande.

- Burnys konstnärskap, generositet och kärlek till Disney Animation och generationer av berättare som har kommit genom våra dörrar, under sju decennier, har gjort oss bättre - bättre konstnärer, bättre teknologer och bättre samarbetspartners. Alla vi som har haft äran att lära känna honom, och lära av honom, kommer att se till att hans arv fortsätter.
 
 
Disneyregissören Don Hall, som vann en Oscar för bästa animerade film 2015 för "Big Hero 6", kommenterar även Mattinsons bortgång.

- I nästan 30 år har jag haft förmånen att arbeta tillsammans med Burny Mattinson, från "Nalle Puh" till "Big Hero 6". Jag förundras över hans konstnärskap, njutit av hans goda humör och blivit hänförd av hans berättelser om Disneys historia. Som 18-åring följde han sin dröm om att arbeta på Walt Disney, och i nästan 70 år levde han den drömmen varje dag, vilket inspirerade alla oss som har turen att följa i hans fotspår.
 
Mattinson arbetade fortfarande heltid på produktionsbolaget vid tiden för hans bortgång. Hans första arbete var med "Lady och Lufsen" från 1955, och därefter har han arbetat med klassiker som "Djungelboken" (1967), "Aladdin" (1992) och "Lejonkungen" (1994). Allra senast var han med och gjorde "En annorlunda värld" från 2022 och "Röjar-Ralf kraschar internet" från 2018.
 
Burny Mattinson avled efter en kort tids sjukdom 27 februari. 
| 28 februari 2023 14:00 |