Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 mars 2017 | 21:30

Disney anklagas för att ha stulit idén till ”Zootropolis”

Manusförfattaren Gary Goldmans konceptbilder är misstänkt lika den animerade filmen.
En erfaren manusförfattare stämmer Disney för att ha snott hans idé till ”Zootropolis” (eller ”Zootopia” som den heter i original). 

Gary Goldman, som skrivit filmer som ”Total Recall” och ”Big Trouble in Little China”, säger att han försökte sälja in en liknande film till studion redan år 2000. Han fick avslag, två gånger, och häromåret släpptes den animerade historien som är mycket lik hans egen. 

I Goldmans pitch ingick både spelfilmen ”Looney” och animerade ”Zootopia”. ”Looney” skulle följa en animatör som skapade en tecknad värld där djuren speglar det mänskliga samhället. Därefter skulle ”Zootopia” handla om den optimistiska ekorren Mimi, som inte blir tagen på allvar, och den cyniska hyenan Roscoe. Båda bär likheter med kaninen Judy och räven Nick i Disneys film. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Gary Goldmans karaktärer sida vid sida med Disneys.

Inte bara karaktärernas design, utan även filmens teman och flera repliker är snarlika, skriver Variety - för att inte tala om den identiska titeln.

Goldman skriver i sin stämningsansökan att Disney har utvecklat en kultur där man både godtar och uppmuntrar till att kopiera andras arbete. ”Falska anklagelser” svarar studion, som kommer att försvara sig i rätten.


Vad tror ni, är Disney-filmen en ripoff eller är det hela en slump? Kommentera nedan.
| 21 mars 2017 21:30 |