Film

Skribent

MovieZine

20 oktober 2015 | 18:00

Plagiat? Här är 10 filmer som tagit sin handling från andra verk

Tycker du ibland att handlingen i en ny film känns lite för bekant? Tycker du att öppningsscenen i "Inglourious Basterds" påminner om "Den gode, den onde och den fule"? Du är inte ensam.
Under alla år som jag har tittat på film så blir det mer och mer uppenbart att filmer lånar från andra filmer och verk. Det kan vara allt från en specifik scen till liknande karaktärer. 

Vissa filmer har dock gått så långt att de tagit en hel handling från ett annat verk och sålt det som sin egen idé. Ibland beror det på ett misstag och ibland på ren stöld. Den senaste turen jag kan minnas i plagiatdiskussionen är att "Avatar" hävdas vara ett plagiat på bland annat "Pocahontas" och "Dansar med vargar", en diskussion där även jag anser att likheterna är för stora för att vara en slump. Jag säger inte att James Cameron stulit från dessa verk men det står helt klart att han influerats av dem oavsett om det medvetet eller inte. 

Detta är en lista över filmer som du kanske inte visste tagit sin handling från andra verk. Om de är stulna eller inte låter jag er som läsare avgöra.

1. "För en handfull dollar" är egentligen: "Yojimbo"




Att Sergio Leones film om mannen utan namn är en remake på Akira Kurosawas samurajfilm känner de flesta till. Vad man däremot kanske inte visste var att remaken gjordes utan Kurosawas godkännande. Efter att filmen haft biopremiär tillhandahöll Leone ett personligt brev från Kurosawa som skrev att det var en bra film... men hans film. I ett stämningsmål blev Leone senare tvungen att ge Kurosawa 100 000 dollar plus 15 procent av alla biointäkter.

2. "Lejonkungen" är egentligen: "Kimba the White Lion"




I djungeln råder fred mellan samtliga djur tack vare den gode kungen men när denne dör måste hans unge son ta platsen som rättmätig kung. Diskussionerna kring Disneys plagiat av "Kimba the White Lion" har varit många och till och med parodierats i "The Simpsons". Disney själva säger att man lånat historien från bland annat Hamlet och att man inte kände till Kimba. I en intervju med Matthew Broderick (rösten till Simba) säger han dock: "Jag var hela tiden övertygad att detta var en version av den japanska sagan." Någon stämning gjordes dock aldrig då man trodde att Kimbas skapare Osamu Tezuka inte hade velat detta då han var en stor beundrare av Walt Disney.

3. "Nosferatu" är egentligen: "Dracula"



Att F.W. Murnaus "Nosferatu" är en adaption av Bram Stokers "Dracula" råder det inga tvivel om. Däremot är det kanske inte lika känt att Murnau inte fick tillstånd att göra sin filmatisering. Detta problem “löstes” dock genom att ändra namnen på platser och karaktärer i filmen. Stokers änka fick dock nys om filmen och drog Murnau inför rätta där hon vann och krävde att alla exemplar av "Nosferatu" skulle förstöras. Lyckligtvis lyckades man inte hitta alla exemplar vilket innebär att vi kan njuta av filmen än idag.

4. "Alien" är egentligen: "It! TheTerror from Beyond Space"




Ett evakueringsskepp från jorden landar på Mars. Snart upptäcker besättningen att skeppet fått besök av en objuden gäst och en kamp på liv och död börjar. Detta är trots den bekanta handlingen inte Ridley Scotts "Alien" utan 50-­talsskräckisen "It! The Terror from Beyond Space". Aliens manusförfattaren Dan O'Bannon har berättat att han inspirerades av flera 50-­talsskräckisar när han skrev sitt manus och "It! The Terror from Beyond Space" är en av dem.

5. "I, Robot" är egentligen: "Vem satte dit Roger Rabbit?"




I en värld där robotar fungerar som slavar under människor dras en robofobisk polis in i en mordutredning där en robot misstänks för mordet på en företagshöjdare. Utredningen visar dock att något mycket större ligger bakom mordet. Känns intrigen bekant? Prova att byta ut robotar mot tecknade figurer så har ni grundhistorien till "Roger Rabbit". I likhet med "I, Robot" dras huvudkaraktären, privatdeckaren Eddie Valiant in i en mordhärva där den misstänkte i det här fallet är en tecknad kanin. Lösningen på fallet visar sig dock vara mer invecklat.

6. "The Terminator" är egentligen: "Soldier" och "The Demon with a Glass Hand"




Inte långt efter att "Terminator" gått upp på den vita duken stämde författaren Harlan Ellison distributionsbolaget Orion för att ha skapat "The Terminator" utifrån hans tidigare verk. Verket han syftade på var kortfilmen “Soldier” som Ellison skrivit för tv­serien "Outer Limits". "The Terminator" har också många likheter med avsnittet "The Demon with a Glass Hand" även den skriven av Ellison. Båda historierna kretsar kring en ensam man som skickas tillbaka i tiden från en dystopisk framtid. I den sistnämnda visar det sig även att mannen är en förklädd maskin som är mänsklighetens sista hopp. Ellison vann i rätten och fick en okänd summa pengar i skadestånd. James Cameron var även tvingad att kreditera Ellison i filmen där man erkände hans verk.

7. "Ett småkryps liv" är egentligen: "De sju samurajerna"




Ännu en film som lånat sin handling från Japans filmmästare Akira Kurosawa. I Pixars animerade film "Ett småkryps liv" från 1998 anlitar en myrkoloni en grupp insekter att beskydda dem mot onda gräshoppor som vill åt deras skörd. Men om du byter ut myrorna mot bönder, de sju insekterna (åtta om man ska vara noga men på sätt och vis fungerar skalbaggsbröderna Tuck och Roll som en person) mot samurajer och gräshopporna mot skurkar så blir det tydligt.

8. "Insidious" är egentligen: "Poltergeist"




Familjen Lambert flyttar in i sitt nya hus, snart börjar onda andar hemsöka familjen med mål att röva bort ett av familjens barn. Ett medium kallas in och en kamp om barnets själ inleds. "Insidious" anses av flera vara en av 2000-­talets bättre skräckfilmer, vilket kanske inte är så konstigt när hela handlingen nästintill stämmer överens med en av 80­talets bättre skräckfilmer, "Poltergeist". I en recension i filmen Vulture skriver Bilge Ebiri: “Den första Insidious var på sätt och vis en bättre remake på Poltergeist än vad många officiella remakes är.”

9. "Inception" är egentligen: "The Dream of a Lifetime"




2010 blev Christopher Nolan rejält hyllad för sin filosofiska thriller "Inception" där dröm och verklighet smälte samman. Nolan var dock inte först med idén. 2002 publicerade nämligen Disney ett Farbror Joakim­-äventyr signerat Don Rosa. I albumet måste Kalle Anka ge sig in i farbror Joakims dröm för att stoppa Björnligan från att stjäla koden till ett bankvalv. Uppdraget är dock inte riskfritt då både Kalle och Björnligan kommer att bli fångade i drömmen för evigt i fall Joakim skulle vakna. Det enda sättet att komma ur drömmen är genom att falla. Nolan själv säger i en intervju med Collider att han vet att han lånat idéer från ett verk men han minns inte vilket.

10. "Blair Witch Project" är egentligen: "The Last Broadcast"



Enligt de flesta startade "Blair Witch Project" den nya vågen av s.k. found-footage-filmer som senare banade väg filmer som "Rec" och "Paranormal Activity". Handlingen är enkel, några ungdomar gersig in i en skog för att undersöka myten kring en häxa som uppenbarligen håller till där. Vad många inte vet är att ett år tidigare gick en film med samma premiss upp på vita duken. I "The Last Broadcast" ger sig en grupp ungdomar in i The Pine Barrens för att söka efter den mytomspunna Jersey Devil. Skaparna till "Blair Witch Project" hävdar att de inte hört talas om filmen, men då den gick på festivaler under ett år i hela landet känns detta uttalande något suspekt.

Har ni fler exempel på filmer som kopierat andra? Lämna en kommentar!

Daniel Ekholm
| 20 oktober 2015 18:00 |