Film

Skribent

MovieZine

18 oktober 2023 | 21:00

Djävulsk besatthet eller ett kallblodigt mord? Otäck ny true crime-dokumentär på Netflix

Såg du senaste "The Conjuring"? Nu kommer dokumentären om det verkliga mordfallet som filmen kretsade kring.
Det hör absolut inte till vanligheterna att mordåtalade skyller på Djävulen i rättssalen (tack och lov).
 
Men det har faktiskt hänt. I början av 1980-talet högg amerikanen Arne Cheyenne Johnson sin hyresvärd till döds efter ett bråk. Han var då 19 år, och hävdade att han var besatt av Djävulen.
 
Låter det bekant? Samma historia återberättades häromåret i skräckfilmen "The Conjuring: The Devil Made Me Do It". Paret Ed och Lorraine Warren, experter på det paranormala, kallades in för att försöka utreda vad som egentligen skett. 
 
Large 8233696b4225010df6f1f45a06f6b48e the devil on trial 00 28 32 18
 
I Netflix-aktuella dokumentären "The Devil on Trial" får vi en annan inblick i den verkliga händelsen och ett mycket oortodoxt rättsfall. Allt började med 11-årige pojken David som började bete sig så pass märkligt att familjen kallade på en exorcist. Johnson ska sedan ha överfört demonerna från sin flickväns yngre bror till sig själv.
 
- Han började få de här utbrotten och familjen visste inte vad de skulle göra, berättade regissören Chris Holt i podcasten You Can't Make This Up.
 
- När Warrens kom dit blev de tillsagda att börja dokumentera det. De behövde tillhandahålla bevis, och underlag till stiftet för att bli godkända för en exorcism. Dokumentären är första gången som ljudinspelningen och dessa polaroidbilder någonsin har visats - de har legat i en byrålåda i 20 till 30 år.
 
 
Man kan såklart tvivla på sanningshalten i sådana berättelser. Men Netflix påstår iallafall att "detta är första gången som de inblandade får berätta sin historia".
 
- Det finns de som ljuger. Men jag satt ned med David och Arne och familjen i flera timmar, och deras berättelse förändrades aldrig. Jag tror att de berättar sanningen - deras tolkning av sanningen snarare än hårda fakta. Men de tror på vad de såg, och jag tror dem, säger regissören.
 
"The Devil on Trial" finns nu att streama på Netflix.
| 18 oktober 2023 21:00 |