Serie

Skribent

Jenny Ahonen

22 januari 2017 | 12:00

Detta visste du inte om skådespelarna i "Skam"

Möt de medieskygga människorna bakom karaktärerna.
Skådespelarnas roll har varit minimal i marknadsföringen av succéserien "Skam". För att behålla den fiktiva berättelsen i fokus har det istället varit karaktärerna som har synts - framför allt i sociala medier.

De unga skådespelarna bakom dem har fått skriva på kontrakt som begränsar vilka intervjuer och framträdanden de tillåts göra, vilket har gjort att seriens fans vet ganska lite om dem. Men lite information har vi ändå lyckats få... Visste du det här om "Skam"-skådisarna?


Josefine Frida Pettersen (Noora)


Med tanke på seriens popularitet och skådespelarnas anonymitet är det kanske inte så konstigt att de ibland förväxlas med sina karaktärer. För Josefine Pettersen, som spelar seriens kanske mest omtyckta tjej Noora, ledde det till problem när hon i fjol var ute på krogen. Till skillnad från sin unga karaktär hade Josefine då hunnit fylla 20 år, vilket krogvakten inte ville tro på.

- Jag hade varit där i en halvtimme och satt med en öl i handen. Då kom en vakt. 'Kan du följa med mig?' 'Okej.' Jag trodde att jag skulle få gratis sprit, så jag hängde på, berättade Josefine i Skavlan en tid därefter.

- Sedan bad han att få se min legitimation. 'Det här är inte du', sa han. 'Jag har fått många tips och vet att leget är förfalskat. Du är 16 år och heter Noora.'

Tv-intervjun är en av ytterst få mediala framträdanden som skådespelerskan har gjort som sig själv. "Det är fint att folk får lära känna oss också", sa hon då. 

Josefin bor i Trondheim, där hon jobbar extra som telefonförsäljare. Hon har tidigare haft en liten roll i den norska serien "Neste sommar", och teaterdebuterar i februari i musikalen "Robin Hood". Vill man lära känna henne bättre kan man följa hennes vardagsliv på instagramkontot @josefinpettersen. Där dyker ibland även andra skådespelare från "Skam" upp.



Lisa Teige (Eva)


Precis som sin karaktär Eva, huvudpersonen i seriens första säsong, kommer 18-åriga Lisa Teige från Bergen. Lisa hade inte haft en tanke på att bli skådespelare när hon gick på audition för "Skam". Därför blev hon väldigt förvånad när hon fick rollen. Hon är egentligen dansare och går på danslinjen på skolan Edvard Munch i Oslo. Hon gick på "Skam"-provspelningen för att öva inför framtida dansauditions.

- Nästan halva klassen drog dit, har hon berättat i podcasten Taco-fredag. Troligtvis den första intervjun som någon av "Skam"-skådespelarna medverkat i. I den berättar hon att skådisarna är kompisar också i verkligheten:

- Alla är ganska upptagna, men vi träffas när vi kan. Vi är mycket goda vänner.

Trots framgångarna med serien är det fortfarande dansen Lisa hoppas kunna livnära sig på i framtiden. Hon har emellertid nosat vidare på skådespeleriet likväl. Hon syns till exempel i den nya kortfilmen "Forestillingen", där hon spelar en psykpatient.

Lisa har ingen egen instagram, men hennes karaktär finns på @evamohn2.

Även de andra "Skam"-karaktärerna har fiktiva konton på instagram. Man hittar dem på @loglady99 (Noora), @magnussonwilliam (William), @sana_bakkoush (Sana), @ellevillevilde (Vilde), @stas_a_vaere_chris (tjej-Chris), @chrisschistad (Penetrator-Chris), @jonas9000 (Jonas), @isakyaki (Isak) och @reggismeggis (Magnus). Det är "Skam"-producenten Mari Magnus som står för innehållet på samtliga konton.



Tarjei Sandvik Moe (Isak)


Tarjei Sandvik Moe är lika gammal, 17 år, som sin karaktär Isak och går faktiskt också på samma skola, Hartvig Nissen i Oslo. När Tarjei i fjol medverkade i "Skavlan" berättade han att serieskaparna ofta frågar honom och de andra skådespelarna om råd och synpunkter, för att göra "Skam" så trovärdig som möjligt. Det är dock ingen garanti för äkthet, påpekar Tarjei i tv-programmet:

- Även om "Skam" är träffsäker, visar serien vad som kan hända och inte vad som händer.

I "Skam" har hans karaktär Isak till en början svårt att berätta om sin sexuella läggning för sin religiösa mamma. I pjäsen "What would Jesus do?", som har inspirerats av Ryan Gosling-komedin "Lars and the Real Girl" (2007), har Tarjei just spelat en kristen tonåring som har börjat att tvivla på gud.

Tyvärr har Tarjei inget eget instagramkonto.



Iman Meskini (Sana)


19-åriga Iman Meskini spelar basket i Norges högsta liga och pluggar dessutom arabiska och Mellanösternstudier på universitetet i Oslo. Precis som sin karaktär är hon troende muslim. Hennes pappa kommer från Tunisien. I norska P3 har hon berättat om de rasistiska påhopp hon har utsatts för sedan "Skam" började att sändas, som har fått henne att sluta läsa kommentarer om sig själv och sin karaktär. 

- Jag tycker om att diskutera. Men i kommentatorsfälten slutade jag att försvara mig. Man måste det mot mobbare. Jag blev fysiskt sliten av att läsa kommentarerna, så jag slutade läsa dem, berättade hon i september. 

I intervjun berättar hon också att hon även fått ta emot kritik från vissa andra muslimer:

- Det finns några som tycker det är fel. Fel att en muslimsk kvinna spelar i en serie som visar drickande, festande och hooking.

Men som tidningen Universitas påpekar har hon också blivit en förebild för många muslimska tjejer:

- Det är väldigt kul. Och en stor del av anledningen till varför jag tog rollen som Sana. Jag har haft en ganska liknande uppväxt.

På instagram heter Iman @imanmeskini.



Ulrikke Falch (Vilde)


20-åriga Ulrikke Falch gick också på audition för rollen som Chris, innan hon blev erbjuden rollen som Vilde. 

I "Skam" antyds att Vilde lider av ätstörningar, något som också Ulrikke har erfarenhet av. I en text i Aftenposten i fjol berättade hon mer om det. I den ger hon råd till anhöriga:

- Låt henne drunkna i dina armar. Hon måste få veta att hon är uppskattad. Hon måste få veta att du kommer att kämpa med henne. Kampen är inte längre bara hennes. Den är hela familjens.

Även på sin instagram, @ulrikkefalch, tar Ulrikke kampen för frågor som rör självkänsla, feminism och unga tjejers välmående. Inte sällan genom humoristiska och upplyftande videoklipp. 

Ulrikke bor just nu i Trondheim, men kommer likt sin karaktär från Oslo.



Thomas Hayes (William)


När det var dags för 19-åriga Thomas Hayes själv att ta studenten och åka runt i en russebuss hade serien, och rollen som William, gjort honom så känd så att han fick ha med sig en vakt för att hindra fans från att bli allt för närgångna. Med på samma buss var dessutom kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Høiby, vilket inte direkt minskade det allmänna intresset för den. Han har för övrigt gjort en cameo i "Skam", i en festscen hemma hos William.

Som tittarna märkte under säsong 3 valde Thomas att hoppa av "Skam" efter den andra säsongen. Inte för att lägga skådespelarkarriären på hyllan dock, utan tvärtom för att söka sig till fler skådisuppdrag på andra håll.

- Jag kände verkligen att det var dags nu att jag borde sluta, så att jag kan gå över till andra projekt, berättade han för Verdens gang i augusti.

- Hitta något nytt att behärska som gör att jag får mer erfarenhet och kan utveckla mig som skådespelare.

Sedan dess har han synts i den norska kriminalserien "Elven". 

Thomas finns på instagram under namnet @thohay.



Ina Svenningdal (Chris)


Grorud-uppväxta Ina Svenningdal, som spelar Chris, har skådespelat i hela sitt liv. Sin första roll fick hon som 4-åring, sedan dess har hon medverkat i flera föreställningar inom revyvärlden.

Den som har koll på norsk tv känner kanske dessutom igen henne från "Linus i Svingen" från 2004, där hon spelade lilla Åsa. Hon syntes igen i samma roll 2006, i "Jul i Svingen". Idag går 20-åringen på teaterhögskolan i Oslo. 

Plugget är viktigt för Ina, som i en intervju med Aftenposten har berättat att hon kommer att offra rollen i "Skam" om den kommer i vägen för hennes utbildning. I tidningen berättade hon i juni att hon blev själaglad när hon fick veta att hon hade kommit in på den ansedda skolan.

- Man vet aldrig vad de letar efter. Det enda man vet att det är trångt som ett nålsöga, förklarade hon om antagningsprocessen.

På instagram heter Ina @inasven.

Har du full koll på karaktärerna i "Skam"? Se om du lyckas få alla 15 rätt i MovieZines svåra "Skam"-quiz!
| 22 januari 2017 12:00 |