Film

Skribent

Annika Andersson

7 maj 2021 | 17:00

Aldrig hört talas om “Mortal Kombat”? Detta är skrivet för er, mina vänner

Om man inte kan någonting om spel, och aldrig hört talas om “Mortal Kombat”, får man ut någonting alls av att se den nya filmversionen i Simon McQuoids regi?
Kort svar: Ja.

Längre utlägg: Förmodligen missar man en hel del poänger som talar direkt till spelfantasterna. Skulle man dock inte veta om att det fanns spel som hette “Mortal Kombat” och tro att man hade en vanlig actionrulle framför sig, har man en fightspäckad resa framför sig med tydliga pusselbitar som faller på plats. 

Man missar med andra ord ingenting i handlingen som man vet om att man missar i alla fall.
 
 
 

Golfsimulering med låtsasklubba - räknas det ens som spel?

 
Jag är alltså en av de (få?) människor som inte kan någonting om spel och aldrig hört talas om “Mortal Kombat” (ingenting som jag lagt på minnet i alla fall). Jag är ingen actionfantast men gillar film (ett plus som filmrecensent), och slukar det mesta inom de flesta genrer. Jag besöker filmfestivaler och springer på pressvisningar men det enda (vaga) minnet jag har har av videospel är nåt med golfsimulering där man slog med låtsasgolfklubba i luften - räknas det ens?

I det här fallet hade jag dock fått förklarat för mig att filmen bygger på spelen och att jag inte var rätt person att recensera den av uppenbara skäl (klokt val) men eftersom jag hade tillgång till filmen kunde det vara kul att höra hur den gick hem hos någon som mig. 

Finns det flera därute som aldrig hört talas om “Mortal Kombat”? Detta är skrivet för er, mina vänner.
 
Large db619cbeb951af25e04ed4b56674d2bb screen 20shot 202021 04 29 20at 2010.25.00 20pm
 

Vem är vem? Snabbkurs i “Mortal Kombat”

 
Upptakten till filmen (och spelen?) sker några århundraden tidigare, 1614 närmare bestämt, då Hanzo Hasashi (Hiroyuki Sanada) och hans familj attackeras av Bi-Han, alias Sub-Zero (Joe Taslim). En närbild på Hanzo visar en röd cirkelformad tatuering av en drake och medan spelfantasterna genast måste fatta vad det betyder får vi andra vänta tålmodigt på filmens förklaring.

Pusselbitarna faller strax på plats när filmen rullar fram till nutid och den medelmåttiga fightern Cole Young (Lewis Tan) har ett födelsemärke format som ett drakhuvud. Cole vet inte själv vad det betyder, men Sonya Blade (Jessica McNamee) och Jax (Mehcad Brooks) känner till en mystisk gammal ritual där mästare från olika världar håller turneringar. Vår värld är Earthrealm och Sub-Zero (japp, han lever fortfarande) tillhör Outworld som är en mörk plats där ondskan styr.
 
Mycket står på spel (så att säga) för skulle Earthrealm förlora ytterligare en av dessa turneringar kommer hela mänskligheten att styras av Outworlds ondskefulla Shang Tsung (Chin Han).
 
 
Large db619cbeb951af25e04ed4b56674d2bb screen 20shot 202021 04 29 20at 2010.24.26 20pm
 

Actionladdad kamp mellan det goda och det onda

 
Det är alltså ett välbeprövat koncept om kampen mellan det goda och det onda. Cole är den naive hjälten som genom blodsband besitter stora krafter han inte känner till själv. När Outworld hotar friden tvingas han ut i strid och måste leta djupt i sitt inre för att hitta dem.
 
“Mortal Kombat” kan inte mäta sig med exempelvis Marvel-filmerna i elegans, berättarfiness eller det visuella vare sig det gäller specialeffekter eller påkostad scenografi. Tvärtom tycker jag nog att den svajar farligt nära B-filmsgenren… 

Slagskämparna är unga och snygga och supervältränade (såklart) men varför står han och plutar med munnen och spänner magmusklerna samtidigt innan fighten ska börja? Varför fånga vapnet genom att akrobatiskt slänga sig i luften med en kroppsvridning flera varv när hon hade kunnat nå det genom att sträcka ut armen? Allt sker på fullaste allvar utan den “spoof”-känsla à la “Baywatch” som hade kunna lätta upp men visst, det är en annan typ av film.
 
Här finns några småroliga kommentarer mellan fighterna men annars ödslas inte mycket tid på dialog, endast det väsentliga som för handlingen framåt. De långdragna fightscenerna för faktiskt tankarna till spel och för nostalgikerna borde filmen bli en underhållande resa i minnesbanken för även om det visuella inte liknar det som pumpas ut idag måste det slå 30 år gamla spel med hästlängder. 

Vi andra kanske inte faller lika pladask men jag hänger med i handlingen och tycker nog att filmen lyckas fånga uppmärksamheten. Det är inte alla en-timme-och-femtiominutersprojekt som lyckas med det så därför blir svaret på frågan om man får ut någonting av “Mortal Kombat” utan att kunna något om spelen “ja”. Sen om den för höga betyg eller ej är en annan fråga...
 
"Mortal Kombat" väntar just nu på ett svenskt biordatum.
| 7 maj 2021 17:00 |