Sponsrat

Skribent

MovieZine

17 februari 2023 | 19:00

11 roliga detaljer du kan ha missat i "Jurassic"-filmerna

Streamingpremiär för "Jurassic World: Dominion" - och ikoniska "Jurassic Park" fyller 30 år! Det firar vi med att hugga in på rysligt roliga filmdetaljer.
Listan presenteras i samarbete med SkyShowtime.
 
I år är det 30-årsjubileum för den allra första "Jurassic Park"-filmen! Sedan 1993 har vi fått ytterligare fem äventyr i dinosaurieparken, där den senaste trilogin avslutades i somras med "Jurassic World: Dominion". 
 
Men har du helt och hållet koll på alla "Jurassic"-filmerna? Nedan har vi samlat 11 saker - påskägg, misstag, referenser och roliga fakta - du troligtvis inte visste om och detaljer du kan ha missat i den ikoniska filmserien!
 

1. En Steven Spielberg-referens har smygits in...

 
Den allra första Jurassic Park-filmen från 1993 som startade hela franchisen regisserades ju av ingen mindre än Steven Spielberg. I en scen kan man se hur han har smygit in en referens till sig själv - nämligen när datasnillet Dennis Nedry (Wayne Knight) har på Spielbergs storverk "Hajen" från 1975 på en av sina datorer. Kika in nedan!
 
Foto: Universal Pictures
 

2. Manusförfattare gör cameo

 
När T-Rexen släpps lös i San Diego kan man i en kort sekvens se hur filmens manusförfattare försöker fly från den gamla fossilen. David Koepp har skrivit manus både för den första och andra filmen, och hoppade in med en cameo i uppföljaren "The Lost World: Jurassic Park" från 1997.
 
Minns ni om han överlevde? Foto: Universal Pictures
 

3. En gömd hyllning till Jurassic Park-skaparen

 
2015 återupplivade man Jurassic-franschien med "Jurassic World". Om du tittar noga i scenen när Claries (Bryce Dallas Howard) systersöner Zach (Nick Robinson) och Gray (Ty Simpkins) anländer till Jurassic World kan vi se några gömda påskägg...
 
Byggnaden heter "Hammond Creation Lab", det vill säga en referens till John Hammond (Richard Attenborough) som var mannen som kom på idén med dinosaurie-parken, och som medverkade i de första filmerna. Dessutom kan vi i bakgrunden se en stor staty som avbildar Hammond. 
 
Foto: Universal Pictures
 
Regissören Colin Trevorrow har sagt att han också ville ha med statyn som en hyllning till skådespelaren Richard Attenborough som avled år 2014.
 

4. Fel glas!

 
En rolig detalj i första "Jurassic Park"-filmen som vi aldrig har tänkt på rör champagne-glasen! I en scen kan vi se John Hammond hälla upp champagne i vanliga dricksglas, när det faktiskt står riktiga champagneglas precis bredvid!
 
Foto: Universal Pictures
 
Om det hela var ett misstag av produktionen eller om detta var en första indikation på att Hammond var en riktigt skruvad man som man egentligen inte kunde lita på, vars idé kring en dinosaurie-nöjespark skulle gå åt skogen, vet vi inte. Öppet för tolkning helt enkelt...
 

5. Den största roboten någonsin

 
Här kommer en fun fact gällande "Jurassic Park III" från 2001. I filmen introducerades en ny sorts dinosaurie, spinosaurus, och inför inspelningen byggdes den största roboten som någonsin har gjorts! Den vägde över 12 (!) ton och styrdes av hydraulik, vilket gjorde att den kunde styras även när roboten var helt nedsänkt i vatten.
 
Det kan ju poängteras att i och med denna filmen började CGI också att användas när de skapade varelserna, men 2015 när "Jurassic World"-trilogin började har man nästan helt och hållet gått över till datagjorda dinosaurier. 
 
Spinosaurus från tredje Jurassic-Park filmen. Foto: Universal Pictures
 

6. Delgados återupprättelse

 
I filmen "Jurassic World: The Fallen Kingdom" från 2018 ringer Claire en kongresskvinna vid namn Delgado för att övertala henne att stödja organisationen "Dinosaur Protection Group" som kämpar för att bevara dinosaurier och deras rättigheter som art.
 
Vad ni kanske inte vet är att detta är en direkt referens till Ricardo Delgado som arbetade som animatör för "Jurassic Park III" 2001. Delgado designade bland annat Spinosaurus utseende, men fick inget erkännande för sitt arbete när filmen släpptes! Men 17 år senare fick han sin återupprättelse.
 
Spinosaurus i fajt med Tyrannosaurus rex i "Jurassic Park 3" 2001. Foto: Universal Pictures
 

7. Robin Williams och Arnold Schwarzenegger i "Jurassic Park"!

 
I scenen när T-Rexen ränner runt i San Diego får vi skymt av en videobutik (ja det fanns faktiskt såna på riktigt förr i tiden). Om vi stannar upp kan vi lägga märke till några roliga filmtitlar som de gör reklam för: "Jack and the Behnstalks" med Robin Williams, "Tsunami Sunrise" med Tom Hanks och "King Lear" med Arnold Schwarzenegger.
 
Large b9b66d7c71fc963123da24e38efef644 screen shot 2015 06 01 at 2.26.02 pm
 
Foto: Universal Pictures
 
Detta är självfallet påhittade filmer, men man kan tänka sig att produktionen hade kul med affischerna som printades upp...
 

8. Samma T-Rex 22 år senare

 
I "Jurassic World" från 2015 får vi återse Tyrannosaurus rex. Men visste ni att det ska vara samma T-Rex som var med i den allra första Jurassic Park-filmen? Det kan vi se på ärren vid dess käke, då dinosaurien fick dem när velociraptorer attackerade T-Rexen i "Jurassic Park" 1993. 
 
Foto: Universal Pictures
 

9. Peter Stormare svär... på svenska

 
Den svenske skådespelaren Peter Stormare var med i "The Lost World: Jurassic Park" 1997 och från ingenstans börjar han svära på svenska!
 
Stormare har i efter hand förklarat att Spielberg ville att han skulle svära i scenen, men på grund av den yngre publiken fick han inte säga allt för grova saker. Stormare kom på den briljanta lösningen att han i stället kan svära på svenska - vilket Spielberg kallade "genialt".
 
 

10. Ellie Sattlers ikoniska glasögon

 
I senaste "Jurassic World: Dominion" från 2022 har man rekonstruerat en scen från första filmen.
 
När Hammond i "Jurassic Park" visar karaktären Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) dinosaurierna för första gången tar hon fascinerat av sig sina solglasögon. När Ellie Sattler återvänder i den tredje delen av "Jurassic World"-trilogin 2022 gör hon exakt samma sak när hon får syn på de gigantiska gräshopporna för första gången - detta har såklart fans lagt märke till!
 
Foto: Universal Pictures
 

11. Hur låter en Tyrannosaurus Rex?

 
Hur skapade de egentligen lätet till det som skulle bli filmseriens största och mest kända dinosaurie? År 1993 fanns det inte några vidare avancerade tekniker för att skapa dinosauriens ljud, utan T-Rexens ökända vrål är nämligen en blandning av ljud från olika djur - en hund, en pingvin, en tigers morr, en alligator och en baby-elefant!
 
Tänk på det nästa gång när du ser filmen...
 
 

Streama nya ”Jurassic World: Dominion” på SkyShowtime

 
Fick du mersmak? Sugen på att återvända till Isla Nublar och dinosaurieparken som gett oss nervkittlande äventyr i 30 år? På SkyShowtime hittar du flera av ”Jurassic”-filmerna inklusive den allra senaste, ”Jurassic World: Dominion” som finns exklusivt på streamingtjänsten.
 
SkyShowtime är en helt ny streamingtjänst i Sverige. Här hittar du de största premiärerna, succéfilmerna och exklusiva serier hyllade av kritiker, från världsberömda filmbolag och välkända filmskapare. Nya titlar släpps varje månad.
 
Kort sagt: ikonisk underhållning till fantastiskt pris. Ett abonnemang på SkyShowtime kostar 79 kr/månad.
 
| 17 februari 2023 19:00 |