Serie

Skribent

Gäst

1 december 2023 | 11:45

Det osar nostalgi om "Trolltider - Legenden om Bergatrollet"

Årets julkalender. Den bästa någonsin. Eller åtminstone: uppföljare till den bästa någonsin? Vi har smygtittat.
"Trolltider", författad av älskade Maria Gripe och hennes dotter Camilla Gripe, är en av de bästa och mest populära julkalendrarna någonsin och en av få julkalendrar som sänts av SVT under två olika år. (Denna favorit i repris idé skulle inte vara aktuell idag, eftersom det mesta av det bästa med över 60 år av advents-och-julkalendrar finns att hitta i Öppet arkiv på SVT Play.)
 
När det gäller svenska "remakes" så brukar det oftast bli ramaskrin av olika anledningar. Jönssonligan är inte Jönssonligan utan Gösta Ekman. Varför göra en ny Saltkråkan när de gamla avsnitten är så bra (speciellt Tjorven och Båtsman)? Blir "Strul" lika charmig utan Björn Skifs?
 
När det gäller Gripes "Trolltider" har man varit smart och inte tänkt "reboot" utan snarare fristående fortsättning i samma anda. Därmed behöver man inte jämföra med det första äventyret och säga "det var bättre förr"... för det gamla äventyret finns ju kvar, oförstört och oförvrängt.
 
 

Nya "Trolltider" går tillbaka till rötterna

 
La crème de la crème av Sveriges skådespelarelit var med när "Trolltider" filmades, och detta har man lyckats med igen. Att värva kända skådespelare som man till vardags inte ser på Barnkanalen.
 
Teknik och möjligheter när det gäller specialeffekter har gått framåt. Men det är inte enbart av godo. Många filmskapare har gått tillbaka till gammaldags specialeffekter, även storheter som Christopher Nolan ("Oppenheimer") och Greta Gerwig ("Barbie") som valde att göra en del effekter på samma sätt som på stumfilmsåldern för att det känns mer "autentiskt".
 
På samma sätt har man i nya "Trolltider" gått "tillbaka till rötterna" och försökt få en del specialeffekter att se analoga ut ... för att knyta an till originalet.
 
Det osar nostalgi när man hör knarrandet från en dörr som öppnas, det syns spår efter en osynlig vätte... och en gammal sagobok öppnas.
 
 

Berättelsen knyter an till "Sagan om ringen"

 
Vad är skillnaden mellan att vara ett litet troll och en liten människa? Både trollet och människan har liknande problem med oförstående fäder. Konflikten mellan det nyfikna trollet och hans kungligt försiktige far har ekon av konflikten i "Den lilla sjöjungfrun". Håll dig borta från människorna och samla inte på deras grejer! Men det är inte så lätt att lyda när man kan hitta något så underbart som människornas chokladpengar... De små chokladbitarna i människohuset är stora som kvarnhjul för ett litet troll.
 
Missförstådda häxor har fått en renässans i och med musikalen "Wicked" (som även ska släppas som biofilm nästa år) och många är uppvuxna med "Sabrina" och "Förhäxad". Även i "Trolltider" märks trenden att häxor har blivit sötare med tiden. Och skojigare. Vi har kommit en lång väg från "Trollkarlen från Oz" och den första "Trolltider".
 
Grundberättelsen i nya "Trolltider" knyter an till klassikern "Sagan om ringen", där olika folkslag måste samsas för att överleva ett stort hot.
 
I den här berättelsen finns följande fyra folkslag som samarbetar: troll, feer, häxor och människor. En gång i tiden lyckades de fyra få Bergatrollet att somna med hjälp av en magisk sten. Den här stenen hittas och magin bryts, Bergatrollet måste hindras från att vakna för då vill han ta över världen igen.
 
 

Folktro möter fantasytrender

 
Matilda Gross och Ossian Skarsgård spelar de unga huvudrollerna, människan och trollet som mot alla odds blir vänner. Kjell Bergqvist, Malte Gårdinger, Nour El-Refai, Helmon Solomon och Henrik Dorsin är några av de vuxna kändisarna i rollistan.
 
Man har på ett bra sätt blandat humor och spänning och gammal folktro och nyare fantasytrender och försökt se till att det finns "någonting för alla". Precis som det ska vara i en julkalender.
 
Forskaren i nya "Trolltider" borde förresten veta bättre än att börja greja med en okänd bärnsten med något i. Det fick ju hiskeliga konsekvenser redan i "Jurassic Park" för trettio år sedan...
 
Belinda Graham
| 1 december 2023 11:45 |