Skribent

Katarina Emgård

14 april 2015 | 08:00

Därför älskar vi Emma Watson

För er som är mer nyfikna på den unga jämställdhetsförespråkaren kommer här lite rolig fakta lagom till hennes 25-årsdag.
Trots sitt kändisskap har Emma Watson inte hunnit göra mycket mer än ett dussintal filmroller. Främst förknippar nog de flesta fortfarande henne med den kvicktänkta och envisa Hermione Granger i ”Harry Potter”-serien, även om hennes tal inför UN om  Heforshe-kampanjen har setts av nästan 7 miljoner människor. Själv kallar hon sig renässanskvinna och vid en närmre titt förstår man genast varför.

Det känns som att Emma Watson klarat sig bäst av Harry Potter-trion efter att de klubbat ner Voldemort. Daniel Radcliffe blev kusligt lik Elijah Wood allt eftersom han växte upp och Rupert Grints senaste premiärfilm ”Moonwalkers” har 22 röster på IMDB. Sorgligt kan tyckas efter ett de spenderat ett decennium i rampljuset. Med det sagt har inte Emma heller tagit på sig någon storslagen roll ännu, även om jag var väldigt förtjust i ”The Perks of Being a Wallflower”. Fast nog är det på väg med kommande filmatiseringen av ”Queen of the Tearling” där hon både medverkar som verkställande producent och ryktas spela huvudrollen i samt som Belle i ”Skönheten och Odjuret.” 

För er som är mer nyfikna på den unga jämställdhetsförespråkaren kommer här lite rolig fakta lagom till hennes 25-årsdag. 

1. Trots att hon inte medverkade i Quidditch-teamet spelade hon likväl landhockey, tennis och brännboll i skolan, samt påstås bemästra ett gäng coola dansmoves. Dessutom är hon certifierad meditations- och yogatränare. 

2. Även om J.K. Rowling föll för Emmas tolkning av Hermione redan vid första tagningen krävdes det ytterligare åtta provspelningar för att övertyga resten av filmcrewet. Hon var bara nio år när hon landade sin första filmroll.

3. Såhär 14 år senare är hon fortfarande bästa vän med Daniel Radcliffe och Rupert Grint, men det var Tom Felton (Draco Malfoy) som Emma kärade ner sig i under inspelningarna. Detta av tre mycket enkla anledningar: han var äldre, bad boy och hade en häftig skateboard.

4. Hennes favorit-"Harry Potter"-bok är ”Fången från Azkaban” och favoritförfattare Carlos Ruis Zafon som skrivit bland annat ”Vindens skugga”.  När hon själv kollar film blir det ”Notting Hill”, ”Amelie” eller ”Nyckeln till frihet”. 

5. År 2007, när Emma var blott 17 år, var hon den skådespelare med högst samlad inkomst under det senaste decenniet och tre år senare den bäst betalda kvinnliga skådisen. Hon tjänar mer än Harry Potter själv på franchise-serien, närmre bestämt 15 miljoner dollar per film. En del av det spenderade hon självfallet på en grym lägenhet i NY. 

6. Hon pluggade fem timmar om dagen, samtidigt som hon spelade in ”Harry Potter”-filmerna och avslutade grundskolan med toppbetyg, mycket likt Hermione själv. Hon har nu avslutat sina studier vid Brown University med en bachelor i engelsk litteratur. 7. Stort fan av Julia Roberts, Johnny Depp, Renee Zellweger och Natalie Portman.

8. Hennes favoritkäk är jordgubbar doppade i Nutella.  

9. Skönt tecken på att även skådisar är mänskliga: förra året missade hon Oscargalans efterfest för att hon råkade somna på hotellrummet.

10. Emma hoppade nästan av ”Harry Potter”-filmatiseringarna efter ”Den flammande bägaren” då hon ville ha en mer normal uppväxt. Eftersom hon var tvungen att representera Hermione i så många år fick hon inte ens göra hål i öronen utan producenternas godkännande. 

11. Tackade nej till rollen som ”Askungen”, men skulle gärna spela Julia i en nyfilmatisering av Shakespeares klassiker.

12. Inför rollen i “The Bling Ring” tittade hon på en massa dokusåpor, däribland ”The Hills” och ”Keeping up with the Kardashians” samtidigt som hon lyssnade på Britney Spears. Jag är imponerad över att hon överlevde. 

13. Om hon slapp vara känd för en dag skulle hon passa på att stå på golvet under en fet konsertspelning.

14. Under studietiden på college var det aldrig någon som bad om hennes autograf och trots att hon höll i en fest för över 100 pers var det ingen som postade några pinsamma foton på Facebook. Hon verkar vara en bättre människokännare än de flesta. 

15. Fans gillar att ge sina idoler presenter (lite stalker-varning kan tyckas), men Emma har upprepade gånger bett folk att hellre ge pengar till UNICEF eller annan valfri välgörenhetsorganisation.

16. Jobbat som creative advisor för märket People Tree som säljer Fairtradekläder. Det är ingen hemlighet att hon gillar mode, dessutom bodde hon sina första fem år i Paris.

17. Vid sidan av jämställdhetskampanjer, filminspelningar, plugg och design pysslar hon även med konst. Ett speciellt självporträtt lär ha uppmärksammats av konstkritiker. Skulle hon satsa på det skulle det dock vara under pseudonym. 18. Medverkar i musikfilmen ”Say you don’t want it” by One Night Only. 

19. Emma höll en timmes lång intervju på Internationella Kvinnodagen i år, där hon bland annat svarade på sina fans frågor och pratar mer om Heforshe-kampanjen. Läs mer om den här eller kika på intervjun här.

20. På frågan om hon tittar på filmklipp som hon själv medverkar i svarade hon snabbt - Absolut. Maggie Smith har en gång sagt till henne  att man måste våga det för att utvecklas och bli bättre.

21. Emma har redan hunnit kamma hem 16 diverse utmärkelser och 43 nomineringar. Vunnit People’s Choice Award två år i rad samt Young Artist Award redan som 12-åring.

Av alla unga skådisar idag tror jag benhårt på att Emma Watson kommer spela i fler fantastiska filmer framöver. En sak är i alla fall klar, hon räds inte för utmaningar och skäms inte för att stå upp för sina åsikter, bara därför är hon en bra förebild för unga tjejer. Sen är hon ju dessutom Hermione, you gotta love her!


| 14 april 2015 08:00 |