Film

Skribent

Alexander Dunerfors

14 augusti 2015 | 22:30

Det här skrev MovieZine om sommaren 2005

Batman, Brangelina, Beck och biorekord. Vi tittar in i arkiven och undrar om det var bättre förr?
”Star Wars: Episod III” rivstartade biosommaren 2005. Den fortsatte med äktenskapsdrama i ”Mr & Mrs Smith”, jordens undergång i ”Världarnas krig”, hårdkokt serietidningsadaptioner som ”Sin City” och ”Batman Begins”, och lättsam sci-fi i form av ”Fantastic Four” och ”Liftarens guide till galaxen”. 

Vi undrade vem som skulle bli näste James Bond, om Marvel kunde göra bättre filmer, och om Beck-serien någonsin skulle få ett slut.

Här är vad du kunde läsa om på MovieZine för exakt tio år sen.Biorekord för ”Star Wars: Episod III”


I maj 2005 avslutades George Lucas prequel-trilogi med episka ”Mörkrets hämnd”. Med intäkter på 50 miljoner dollar på premiärdagen slog filmen det tidigare rekordet som ”Spider-Man 2” satte året innan. Tack och lov kom det en bra film till slut efter besvikelserna ”Det mörka hotet” och ”Klonerna anfaller” - läs Mats Karlssons recension här…Åtta nya Beckfilmer


16 Beckfilmer ska bli 24, skrev vi i maj 2005. Det faktum att 30 nya polisfilmer ska spelas in under de följande 3-4 åren fick Johan Lindström att skriva en krönika om film-Sveriges idétorka. Tio år senare och ännu fler Beckfilmer är under inspelning…Sex filmer om Spider-Man?


Efter en pampig ”Spider-Man 2” 2004 såg vi alla fram emot den tredje filmen. Sommaren 2005 blev både Thomas Haden Church och Topher Grace klara för sina roller. Samtidigt fanns det stora planer hos Sony: regissören Sam Raimi avslöjade att det planeras hela 6 filmer om Spider-Man. Han övervägde att regissera samtliga eftersom han kände så starkt för ”Spider-Man 3”.

Ironiskt nog planeras just nu en sjätte film om Spider-Man, men att superhjälten skulle bli rebootad två gånger på vägen, det var det ingen som kunde föreställa sig för tio år sen.Brangelina, en PR-kupp!


Aj, så fel man kan ha ibland. Jag gillade ju Brad Pitts och Angelina Jolies personkemi i ”Mr & Mrs Smith”. Men jag köpte aldrig skvallret och skriverierna om huruvida de funnit varann på inspelningen.

”Deras påstådda romans rann ut i sanden innan den ens hade kommit igång på riktigt, och kanske var den aldrig mer än ett påhitt, i syfte att sälja skvallerblaskor eller skapa PR för filmen”, står det fortfarande att läsa i recensionen

Numera är de gifta och har fler barn än vad någon kan hålla koll på. Snart syns Pittarna på bioduken igen, i äktenskapsdramat ”By The Sea”."Fantastic Four" åkte på en sågning


Oskar Smulski recenserade ”Fantastic Four”, med ord som vi nästan kunde använt rakt av på 2015 års stora reboot av (våldtäkt på) Marvels karaktärer:

”En enda rejäl strid förekommer och efter den följer slutet med sin övertydliga öppning för minst en uppföljare. Filmen begår superhjältefilmernas värsta synd – den är nästan helt befriad från spänning och bra action. Vill du behålla dina nostalgiska känslor för fyran ska du undvika den här soppan.”
| 14 augusti 2015 22:30 |