Film

Skribent

Alexander Dunerfors

20 mars 2017 | 06:00

Det här ska nya Beck-filmen handla om

Peter Haber avslöjar vad som hände efter att Martin Beck ville säga upp sig.
Grattis, deckarälskare! Fyra nya Beck-filmer är just nu under inspelning. MovieZine var först med att berätta att Peter Haber kommer tillbaks i rollen som han spelat sedan 1997, för en ny omgång kriminalfilmer. 
 
Nu vet vi mer om hur Beck, som var nära att pensionera sig, kommer tillbaks till polisyrket. 
 
Den senaste filmen ”Beck - Sista dagen” slutade med att Beck satt hemma med en drink i handen och studerade pappret med sin avskedsansökan. Skådespelaren Peter Haber berättar i podcasten Nemo möter en vän om vad som hände sen.
 
- Han tycker att det är meningslöst. Han har ägnat hela sitt liv åt sitt jobb. Har brottsligheten sjunkit? Nej, den har ökat. Den här filmen, som vi ska spela in, börjar då är han på spa med sin dotter. Alltså ledig. Lite vinprovning, lite promenader… Så ringer telefonen. Det är Säpo. Inger, som Rebecka Hemse spelar, säger: ”Pappa du har slutat.” Han går ändå tillbaka. 
 
Men Beck återvänder inte riktigt till samma roll, förtydligar Peter Haber.
 
- Han blir en slags rådgivande person. Sen ska jag inte avslöja så mycket mer. Men han kommer inte hamna i den position som han befunnit sig i tidigare. Det vill säga att leda en polisiär grupp, dela ut order. Utan han kommer vara med, ja i det här fallet, med ett ben, men inte riktigt.
 
Martin Beck funderar på livets mening i "Beck - Sista dagen".
 
I veckans avsnitt av podcasten frågar Nemo Hedén om huruvida Peter Haber gör nya Beckfilmer för att det är kul, eller om det bara är för pengarnas skull?
 
- Pengar spelar naturligtvis en roll. Herregud, man måste betala hyran. Men det måste vara kul, det måste vara intressant, annars skulle jag inte göra det. Då skulle jag göra något annat eller pensionera mig, svarar Haber.
 
- Det är kul, jag tycker de här manusen är bra. De är så intressanta. Jag är fortfarande ärligt djupt intresserad. Jag gör det inte bara för pengar. Då skulle jag vara cynisk, då skulle jag spy på mig själv.
 
 
 
De nya Beck-filmerna får tv-premiär på C More under 2018.
| 20 mars 2017 06:00 |