Spel

Skribent

Vanja Tomin

26 februari 2023 | 18:30

Det finns 6 sorters gamers - vem är du?

MovieZine listar de vanligaste personlighetsdragen olika slags spelare har.
Det finns flera olika personlighetstyper och tillhörande test som berättar vilken färg eller bokstavskombination vi är privat och i arbetslivet. Men viktigast är ju faktiskt vem vi är i ett spelsammanhang! Den personlighet och de egenskaper vi har när vi spelar är det som kommer närmast verkligheten, det är då vi är som mest äkta. Det tycker i alla fall vi spelnördar. 
 
Givetvis beror allt på vilket spel vi spelar och vilken livssituation vi är i. Spelpersonligheter är dynamiska och flytande, de förändras och utvecklas under hela våra liv. Kanske är du tuff och hårdnackad när du kör ”Call of Duty” men mer en mjuk rollspelande upptäckare när du gör sidouppdrag i ”The Witcher”?
 
Här nedan listar vi på MovieZine 6 olika typer av gamers, kan du hitta den sort som passar bäst in på dig och dina spelvänner?
 

1. Den hårdnackade spelaren

 
Large d4a0b28aca617653424e11783aaf9ab4 mv5bndeymdu3mwutodjkyi00zwvkltlhzgqtmgjhmdlimwuxngm4xkeyxkfqcgdeqxvymtq2ode0nda . v1
 
Även känd som "hardcore gamer". Detta är den ultimata spelaren, den som ger 200%, den som spenderar många timmar och försöker klara alla nivåer och utmaningar. En spelare som dominerar spelet totalt. Stundtals är den sociala kompetens svajig och en otrevlig aura kan sippra fram i pressade situationer.
 
Det finns en förutfattad mening om att denna typ av spelare ofta sitter uppe sent om nätterna och spelar, men jag tycker inte det alltid stämmer. Det finns många seriösa spelare som dedikerat sitt liv till spel och som sköter både mat- och sovklockan på ett ansvarsfullt sätt.
 
De flesta hårdnackade spelarna hittar vi bland e-sport, de som vigt sitt liv åt spelande och dessutom tävlar i det regelbundet. Hård träning och disciplin ligger bakom deras framgång, och det är främst detta som skiljer denna spelaren från andra, viljan att lyckas och drivet att vara bäst. Denna personlighetstyp är den som också har störst risk att utveckla aggressionsproblem relaterade till spel.
 

2. Vardagsspelaren

 
Large bb640780229316bafd74ecb0bf2e56d9 casual
 
En så kallad ”casual player”. Denna benämmning har ibland en negativ innebörd. En term som ofta kastas runt verbalt i syfte att förolämpa sin medspelare. Att vara tillbakalutad i sitt spelande och bara nöjd i nuet, sätts likhetstecken med att vara dålig.
 
Men vardagsspelaren är mer erfaren än vi tror, det finns ofta en hårdnackad attityd i denne spelares meritförteckning, men livsomständigheter har gjort att mentaliteten ändrats.
 
Majoriteten av spelare passar in i denna term, de som spelar i sitt egna lugna tempo, som följer med i berättelsen och som tar in spelmiljön i sin egen takt. Dessa spelare spelar för upplevelsen och är prestigelösa, de inser sitt och spelets värde.
 

3. Mobilspelaren

 
Large bb640780229316bafd74ecb0bf2e56d9 mobil
 
Som självutnämnd seriös spelnörd sedan 1994 så rynkar jag lite på näsan när jag tänker på människor som spelar mobilspel. ”Candy Crush” kommer genast upp i mitt huvud och med det en stereotyp spelare, som har låg kunskapsnivå eller intresse av ”riktiga” spel och tar första bästa gratisspelet som finns tillgängligt. Men, när jag rannsakar mig själv, inser jag att spelmarknaden anpassad för mobiltelefoner har funnits länge och fungerar väl i många sammanhang.
 
Jag har otaliga timmars speltid ”Snake” på min gamla Nokiamobil. Jag har spelat ”Hay Day” och ”Pokemon Go” tills jag storknat, och när jag var sjuk i en jobbig influensa och för svag för att spela på min dator eller konsol, så fanns ”Empires & Puzzles” där som lättillgänglig underhållning.
 
Mobilspel har potential att vara riktigt bra om de är anpassade för plattformen, och det är enkelt att se hur beroendeframkallande dem kan vara. Jag ser negativt på mobilspelare men inser att jag själv har spelat väldigt många spel via mobil, hyckleri av hög nivå med andra ord.
 
Att en kulturform som spel finns nära i vår jeansficka är positivt. Alla oavsett förutsättningar kan hitta ett mobilspel de tycker om att spela. Den äldre populationen dras till schack och andra klassiska spel, småbarnsföräldrar vill ha något som går snabbt att spela och avbryta. Med det sagt, kan konklusionen dras, att det inte finns en särskild typ när det kommer till mobilspelare, för vi har alla potential att vara det.
 

4. Observatören

 
Large bb640780229316bafd74ecb0bf2e56d9 observat c3 b6r
 
Observatören är en spelare som älskar att se andra spela spel. Observatören kan även vara i sin position ofrivilligt, som ett yngre syskon som inte får åtkomst till att spela. En person kan också föredra att vara observatör om den blir för rädd av att spela själv eller om den känner att svårighetsgraden är för hög.
 
En av mina närmsta vänner är den ultimata observatören, hon har varit det de alla drygt 30 åren jag känt henne. Hon älskar att sätta sig ner och titta på medan jag spelar ett spel, hon engagerar sig och följer med i handlingen som vilken vanlig spelare som helst, men avstår från att styra handkontrollen.
 
Observatören trivs ofta i sin roll och njuter av att följa med i berättelsen och se på spelmiljöerna utan att distraheras av att behöva spela aktivt själv. Twitch och Youtube har gett oss möjligheten att vara observatörer oftare, att sitta och titta på streamers som spelar är vanligt förekommande. Det är den perfekta chansen att se aspekten av ett spel och bedöma om man själv vill köpa det.
 

5. Upptäckaren

 
Large bb640780229316bafd74ecb0bf2e56d9 ocd
 
Spelaren som måste utforska varenda hörn och vrå, plocka varenda blomma eller plundrade prylar, prata med varenda karaktär i spelet, inspektera och zooma in på alla objekt som verkar intressanta. Kan ibland på ett skämtsamt sätt även kategoriserar som en ”OCD”-spelare, då vissa menar att detta beteende härstammar från tvångstankar. ”Observatör”-sorten tycker att denna spelare är tråkigast att titta på.
 
Det finns en oerhört skön och tillfredsställande känsla när varenda centimeter av kartan är upptäckt, när alla uppdrag är genomförda och man har hittat alla hemliga kistor och monster. Denna personlighetstyp behöver inte nödvändigtvis sträva efter att få 100 procent på alla moment i spelet, men det ligger nära i dess natur.
 
Vi har mycket att tacka upptäckarspelaren för! De är oftast de som har tålamodet att utforska ett spel till den grad att de hittar gömda objekt och kommer på lösningen på pussel och gåtor i spel som gör spellivet lättare för oss andra.
 

6. Den sociala spelaren

 
Large bb640780229316bafd74ecb0bf2e56d9 social
 
Många spelare kommer hem från jobbet och slår sig ner med sitt favoritspel med avsikten att koppla av, ladda om batterierna och undvika mänsklig interaktion. Den sociala spelaren är den totala motsatsen. Denna typ av spelare har ett stort nätverk online, knutet till spel, och ser fram emot att i slutet av arbetsdagen få komma hem och prata med sina spelvänner.
 
Den sociala spelaren ser mänskliga interaktioner som viktigast och föredrar därför onlinespel. Den sitter också gärna på röstchatt och pratar med flera olika personer och har inget emot att träffa nya personer online varje dag. Denna spelare behöver inte nödvändigtvis alltid spela sitt favoritspel utan väljer det som vännerna spelar just nu. Skärmen är fylld av spel men också flera olika chattkonversationer som pågår samtidigt.
 
Denna spelare upplevs ofta som snäll på grund av sin hjälpsamma natur, men även den sociala spelaren kan sikta på framgång i spelet, men väljer gärna spel där samarbete med andra behövs. Att hålla kontakten utanför spelet via sociala medier är ett givet faktum för den sociala spelaren och telefonboken är fylld av telefonnummer från hela världen med märkliga namn som till exempel Opticore, Wildhuntz, Minastauriel och Mureab. Den sociala spelaren sägs vara den sort som klarade den psykiska påfrestningen av coronapandemin bäst.
 
Vilken sorts spelare påminner mest om dig själv? Berätta gärna i kommentarerna!
| 26 februari 2023 18:30 |