Film

Skribent

Alexander Dunerfors

18 augusti 2013 | 20:01

"Det blir ingen Snabba Cash 4"

Producenten Fredrik Wikström Nicastro om bioaktuella "Livet deluxe", och hoppas få jobba med Martin Scorsese på en remake.

Om knappt två veckor får Stockholm Noir-trilogin sin avslutning på bio. Vi fångade upp en premiärnervös producent, för att höra hur tankarna går kring "Snabba Cash - Livet deluxe".

- Jag har försökt att tänka efter om det finns någon annan viktig trilogi i svensk film, som avslutas så tydligt. Man kommer att tänka på "Änglagård" eller "Göta kanal", men där har det snarare blivit så att de gör en uppföljare till och en till. Det har vi jobbat med från dag ett, att få till en riktig början, en mitten och ett slut. Det är unikt för "Snabba Cash", och det kommer inte att bli en fjärde film.

Del två i bokserien, "Aldrig fucka upp", följer helt andra karaktärer men i samma slags miljöer. Har ni pratat om att filmatisera även den?

- Det är inte aktuellt. Det var mitt initiativ när dne boken kom ut. Jag visste att "Livet deluxe" höll på att skrivas, Jens (Lapidus) höll mig uppdaterad om vad den skulle handla om. Det kändes fel att göra "Aldrig fucka upp", utan vi ville mer binda ihop första och tredje boken, som följer samma karaktärer. Jens tyckte också det kändes bättre, även om den andra boken också innehåller en massa bra saker.

Joel Kinnamans roll är väldigt liten den här gången, var det planerat så?

- Vi hade alltid gillat JW:s historia och det här mysteriet med hans syster. Det fanns med i första boken, men vi fick inte plats med det i den första filmen. Det skulle bara bli rörigt med ännu ett lager. Vi har alltid sparat på det till tredje filmen, så det kändes naturligt att den skulle handla om det. Men vi hade också en idé om att JW inte är en huvudperson i trilogin. I andra boken är han inte med alls, och i den tredje är han en bikaraktär. Jag har alltid sett Jorge som vår huvudkaraktär. Och sen är det inte hemligt att Joel har en massa annat att göra.

Vi pratade för två år sedan om Warner Bros planer på en amerikansk remake, med Zac Efron i huvudrollen. Vad har hänt sen dess?

- "Easy Money" är tyvärr fortfarande under utveckling hos dem, och väntar på grönt ljus. Det kan ske över en natt, och det kan också ta jättelång tid. Nu sålde vi rättigheterna bara under en begränsad tid, så deras option börjar gå ut. Inom ett år måste de bestämma sig annars går vi vidare med en annan partner. Jag är säker på att vi kommer se en remake, det kommer att bli en jättebra och annorlunda film i amerikansk version.

Martin Scorsese gillar "Snabba Cash" och har hjälpt till att marknadsföra den i USA och i England. En vild tanke, kan han regissera remaken?

- Klart det vore en dröm! Han är ju en gigant. Det har aldrig varit aktuellt, och han har extremt mycket filmer framför sig. Men man ska aldrig säga aldrig. Och han gjorde trots allt "The Departed", som är en remake och vann Oscar för Bästa film. Så han har ett "track rekord" som få.

"Snabba Cash - Livet deluxe" går upp på bio över hela landet 30 augusti.

| 18 augusti 2013 20:01 |