Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 augusti 2014 | 13:30

Det är bevisat: "Harry Potter"-läsare blir bättre människor

Undersökning har visat att barn och ungdomar som fått bekanta sig med den unge trollkarlens värld blir mer accepterande av minoriteter så som homosexuella och invandrare.
De superpopulära böckerna om Harry Potter är visst mycket mer än bara en förtrollad verklighetsflykt. Enligt en ny rapport kan de hjälpa läsarna att bli mer fördomsfria människor.

Trångsynthet är ett återkommande tema genom bokserien, där Hogwarts-eleverna som inte har renblodiga trollkarlsföräldrar ofta ses som mindre värda och utsätts för förtryck. Också i filmerna hittas flera likheter mellan skurken Voldemorts idéer och nazismen. 

Att läsaren identifierar sig med hjälten i hans ställning mot det onda, gör att man lättare accepterar och förstår till exempel flyktingar, invandrare och HBT-personer även i den verkliga världen. Det visar tester som genomförts på hundratals high school-elever.

- Harry Potter känner empati för karaktärer som blir diskriminerade, han försöker förstå vad de går igenom och slåss själv för social jämlikhet. Vi tror att empati är nyckeln till att minska fördomar, säger studiens ledare Dr. Loris Vezzali till Huffington Post.

Rapporten borde göra författaren J.K. Rowling stolt, då det var precis vad hon hoppades åstadkomma med sina böcker: ta upp den vanliga världens problem i en sagomiljö. Rowling har bland annat sagt i intervjuer att skolans rektor Dumbledore är gay, även om det aldrig blir uttalat i böckerna.
| 2 augusti 2014 13:30 |