Serie

Skribent

Paul Dakwar

19 december 2023 | 12:00

4 skådisar som spelade Aquaman innan Jason Momoa

"Aquaman" må vara första live-actionfilmen om havets konung. Men visste du att det inte är första gången som superhjälten gestaltas i liveaction?
"Aquaman" med Jason Momoa i huvudrollen, må ha varit första live-actionfilmen som kretsade kring kungen av Atlantis. Men långt innan hans introduktion i "Batman vs Superman" så fanns det ändå vissa, om än långsökta, gestaltningar av mannen som talar med fiskar. I väntan på kommande "Aquaman and the Lost Kingdom", kommer här är en lista på alla (förutom Momoa) som spelat Aquaman:
 

Justin Hartley

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Justin Hartley, numera känd från "This is us", spelade Oliver Queen, aka Green Arrow i Stålmannenserien "Smallville". Men visste ni att han innan dess var aktuell för en serie om Aqua.man som ryktades få namnet "Mercy Reef"? Under 2006 blev det bara ett pilotavsnitt.
 
Seriens kvalité höll tyvärr inte måttet för att fortsätta sändas, men det ledde ändå till att "Smallville"-skaparna fick upp ögonen för Hartley, och gav honom rollen som Green Arrow istället. 
 

Alan Ritchson

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Likt Green Arrow, så var "Smallville" inte rädda för att göra plats för andra DC-karaktärer utöver Clark Kent, och en utav dessa var ingen annan än karaktären A.C, som är kort för Arthur Curry, aka Aquaman.
 
I säsong två introduceras han först genom att rädda Lois Lane från att drunkna, och sedan blir han kompis med Clark och Oliver Queen. Dock utvecklas inte hans karaktärsark så mycket mer än att han förblir en sidekick, och inte den majestätiska (och tokiga) kungen av Atlantis som vi nu kommit att älska.
 

Adrian Grenier

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Håll i hatten och häng med i svängarna, för det här kommer nu bli väldigt, väldigt meta. Den alldeles verkliga skådespelaren Adrian Grenier spelade huvudkaraktären Vincent Chase i den alldeles fiktiva HBO-serien "Entourage" som är löst baserat på den alldeles verkliga skådespelaren Mark Wahlbergs kändisliv.
 
I "Entourage" får Vincent huvudrollen som Aquaman, som i denna fiktiva värld regisseras av den alldeles verkliga James Cameron. Filmen blir en megahit, och även om allt detta är på låtsas, så var det faktiskt första gången som en live-actionfilm om Aquaman kom på tal. 
 

David Spade

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Stå-upp komikern och Adam Sandlers musa David Spade var länge en del av SNL-besättningen under 90-talet. I en SNL-sketch från 1992 så har Stålmannen dött, och superhjältarna har kommit till minnesstunden för att hedra deras bortgångna ledare. Aquaman, spelad av Spade i en urlöjlig utklädnad, har tagit med sig lite snacks till knytkalaset, som består av bland annat tång, fisk och räkor.
 
Varför havets konung skulle offra sina egna medborgare till knytkalaset är en riktig kluring, men sketchen har ändå en plats bland omtyckta SNL-klassiker. 
 
Vilken är din favorit av dessa fyra Aquamän?
| 19 december 2023 12:00 |