Film

Skribent

Patrik Linderholm

13 december 2010 | 12:22

Denna vecka på Cinemateket (v.50)

Detta blir den sista veckan för Cinematekets visningar på Filmhuset för i år, och detta firas stort på söndag med en maratonvisning av ”Fanny och Alexander”. Denna vecka drar man även igång filmserien kring den fenomenala Jacques Tati. Med andra ord en helt klart fantastisk vecka på Cinemateket!

Det här är filmerna du absolut inte får missa denna vecka på Cinemateket!

Filmhuset vid Gärdet i Stockholm slår som sagt igen portarna för Cinematekets filmvisningar efter denna vecka. Efter det får man istället bege sig till biograf Victoria på söder för lite matinéföreställningar, fram till den tionde januari då Filmhusets visningar drar igång igen. Men än så länge kan vi alltså smita undan den bittra vinterkylan och in i Filmhusets trygga salonger.

För de som missade tillfället att träffa Elliott Gould då han besökte "Actors Studio" förra veckan, så finns fortfarande chansen att se några av filmerna som visas i samband med skådespelarens besök. Först ut denna vecka är krigskomediklassikern "MASH" från 1970. Gould slog här igenom som den smått oseriösa kirurgen i denna föregångare till tv-serien med samma namn, signerad Robert Altman. Donald Sutherland, Tom Skerritt och Robert Duvall är några av dem som delar rampljuset med Gould i denna säkerligen enda film som behandlat Korea-kriget på detta sätt.

Vidare visas också "Långt farväl" (även den av Altman), som också visades förra månaden, då i samband med firandet av filmfotografen Vilmos Zsigmond. Här porträtterar en sjavig Elliott Gould den klassiska detektiven Philip Marlowe i denna filmatisering av Raymond Chandlers "The Long Goodbye". Drömskt foto av Zsigmond och eminent skådespel av Gould, samt eminent Sterling Hayden som supande författare med skrivkramp.

Tidigare månader har Cinemateket lagt mycket fokus på den utomordentliga stumfilmsstjärnan Buster Keaton. Men han har nu fått lämna plats åt ett annat komiskt geni, som också använder sig av den klassiska pantomimestetiken, nämligen Jacques Tati. På torsdag sker en introduktion till den franske filmlegenden, där filmkritikern Mårten Blomkvist samtalar med Carl Johan De Geer och Karl Haskel. Efter samtalet visas en ny, utforskande dokumentär om Tati, där såväl gamla arkivklipp som intervjuer med insatta inom ämnet ingår.

Dagen efter (fredag) visas den första Tati-filmen i serien, "Fest i byn" från 1949, där Tati som cyklande brevbärare utforskar nya sätt att dela ut posten och på så vis skapar kaos i den lilla staden, mitt under nationaldagsfirande. På söndag är det dags för en av hans mest älskade filmer, och den första att inkludera hans klassiska karaktär - Tatis alter ego Monsieur Hulot, i klassikern "Semestersabotören". Fantastisk och stilbildande film där Hulot gör en sömnig badort osäker under sin vistelse. Filmen är förövrigt veckans bidrag i Unga Cinemateket, så ni som kan - dra med alla ungar ni känner och få dem att upptäcka detta filmiska geni.

Som säsongsavslutning har man på Filmhuset valt att på söndag ha stort pådrag och visa Ingmar Bergmans sista fantastiska storverk "Fanny och Alexander" - i den långa, fullständiga femtimmarsversionen dessutom! Såklart har man en liten paus i mitten, då det även bjuds på mysigt julfika. Så ta och se denna kritikerhyllade, fyrfaldigt Oscarvinnande och svindyra produktion där skådespelare som Jarl Kulle, Börje Ahlstedt, Allan Edwall, Ewa Fröling m.fl. alla briljerar i sina roller, som avslutning på detta år av fantastiska filmer på Filmhuset!

| 13 december 2010 12:22 |